Camelia Ruje şi-a reocupat postul de la firma de consultanţă unde lucrează după doi ani de la naştere. Copilul ei are acum 3 ani şi jumătate şi e prea târziu să ceară tichete de creşă de la serviciu.
"Nu am ştiut de ele. Eu, personal, am stat cu copilul 2 ani, dar după ce m-am întors la lucru mi-ar fi plăcut să pot beneficia de acest avantaj."
Nu este singura mamă din Oradea care nu a ştiut de această posibilitate.
"Eu m-am întors la un an de zile, deci chiar îmi pica foarte bine, mă ajuta foarte mult", spune o altă mamă.
Nici angajatorii nu cunoşteau că au această posibilitate de a le convinge pe mame să revină mai repede la serviciu.
"Dacă am fi ştiut despre ea şi dacă normele de aplicare a legii sunt şi în avantajele angajatorului şi ale angajatului, am fi aplicat această nouă posibilitate", confirmă Sorina Bradea, managerul unei companii din Oradea.
Alţii consideră că tichetele au o valoare prea mică în comparaţie cu indemnizaţia pentru creşterea copilului.
"Stimulentul în sine nu are o valoare foarte mare, el fiind deductibil în măsura în care costurile dumneavoastră cu creşa se ridică la plafonul maxim cel de 430 de lei. În Oradea se plăteşte doar masa la creşă pentru copiii, ceea ce ne duce deja la un avantaj de 150 de lei brut, adică vreo 124 de lei net", susţine Cătălin Popa, directorul unei firme.
În schimb, indemnizaţia pentru creşterea copilului este de 75% din salariul pe ultimele 12 luni şi se acordă timp de doi ani. Din acest motiv "nu au fost depuse solicitări la instituţia noastră privind plata contribuţiei la creşă cu aceste tichete de creşă şi nici nu de dorim acest lucru având în vedere faptul că asta are însemna costuri de suplimentare la bugetul local", afirmă Consuela Govor, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Social-Comunitare Oradea.
Părinţii care vor să beneficieze de tichete de creşă trebuie să alcătuiască un dosar. Acesta cuprinde o cerere, un act eliberat de creşa unde e înscris copilul, o declaraţie pe proprie răspundere conform căreia a renunţat la concediu şi indemnizaţie şi alte documente, care sunt depuse apoi la angajator. Tichetele se pot acorda doar celor care au copii de până la trei ani.
În paralel, femeile care revin la muncă înainte de terminarea concediului de maternitate, beneficiază şi de un stimulent în valoare de 500 de lei. Acesta se acordă lunar, până când copilul împlineşte doi ani.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş