Tablouri, ţesături, sculpturi, costume şi documente, dintre care unele fac parte din tezaurul naţional, sunt împrăştiate peste tot unde există puţin spaţiu liber în clădirea Palatului Baroc din Oradea. Sălile şi holurile clădirii sunt ticsite de lăzi pline cu aproape 400 de mii de piese.
Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor: "Înainte vreme, când era în depozit, patrimoniul era pe verticală în rafturi aranjate. Ori vă daţi seama, care este direfenţa vis a vis de nevoia de spaţiu când te întinzi pe orizontală şi de pildă dacă ai obiecte de sticlă nu poţi pune mai mult de o cutie eventual pentru că se pot distruge."
În 2005, Palatul a fost câştigat în instanţă de episcopia romano-catolică de Oradea. Muzeul avea răgaz până în 2010 să se mute în clădirea în renovare a fostei garnizoane din oraş, timp în care a rămas cu chirie în vechiul sediu. Termenul închirierii a fost prelungit până în 2015, pentru că lucrările la noua clădire nu au fost gata la timp.
"Până la această dată, ar trebui să se finalizeze nu numai noul sediu, dar şi mutarea instituţiei", susține Laszlo Bocskei, episcopul romano-catolic de Oradea.
Situaţia nu le convine nici muzeografilor, care trebuie să asigure conservarea colecţiilor sigilate în cutii.
"Nu este ideală păstrarea lor în aceste condiţii, mai ales că situaţia durează de ani de zile", este de părere muzeograful Agata Chifor.
"În anumite zone, unde erau depozitele de sculptură sau de obiecte grele, a trebuit să măsurăm rezistenţa pardoselii. Am avut înainte de 1989 două situaţii în care a trebuit să schimbăm tavanul din cauza greutăţii", recunoaște directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
În loc să se rozolve, situaţia pare să se complice şi mai tare, după ce, recent, Primăria Oradea a propus mutarea colecţiilor în Cetatea din oraş.
"Asta pentru a creşte valoarea Cetăţii şi numărul de vizitatori în cetate, dar bineînţeles şi din punct de vedere economic am considerat că ar fi mai utilă mutarea acestui muzeu în Cetate", explică Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Mai multe fotografii găsiți pe pagina de Facebook a Digi24 Oradea.
Clădirea fostei garnizoane ar urma, în acest caz, să devină sediu al administraţiei judeţene. Propunerea se află în stadiu de discuţie.
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboș