Oftalmologul Mihaela Coroi a decis să organizeze testări gratuite pentru că în România nu există un program naţional de prevenire a acestei boli.
"Prima idee mi-a venit când am citit că există o asociație mondială a bolnavilor de glaucom. Câțiva ani la rând în cadrul săptămânii mondiale a glaucomului am făcut o acțiune din proprie inițiativă", explică medicul.
În cei 22 de ani de activitate oftalmologul Mihaela Coroi a tratat mii de pacienți. Acum organizează o dată pe an un screening gratuit şi de multe ori stă la serviciu chiar şi 12 ore. 500 de pacienţi sunt testaţi în medie în fiecare an.
"E ca o mamă, foarte drăguță și cumsecade", o caracterizează o pacientă.
"Să spui unui pacient că nu va mai vedea niciodată este foarte dureros și pentru medic, iar impactul psihologic este devastator. Dar atâta timp cât mai poate spera încercăm să nu îi luăm speranța", spune doctorul Mihaela Coroi.
Aceasta a ajuns un model pentru toți studenții și rezidenții pe care îi îndrumă.
"Văzând atâţia pacienți, stăpânim mai bine noțiunea de glaucom, semnele, simptomele", susţine dr. Monica Chiș, medic rezident oftalmologie.
În Bihor există peste 700 de cazuri de glaucom raportate de medici. Din cei 500 de pacienţi care vin anual la screeningul pentru depistarea acestei boli, 7% sunt descoperiţi cu această afecţiune.
Reporter: Mariana Gurgu Operator: Darius Pop Editor web: Adrian Laboş