Neculai Dogaru şi-a cumpărat primul elicopter în urmă cu 17 ani. Acum aparatul este folosit în agricultură, iar în timp i s-au alăturat trei elicoptere folosite pentru fertilizarea şi ierbicidarea terenurilor însămânţate.
"Activitatea mea s-a axat în principal pe prestări servicii în agricultură, care în ultimul timp a mai scăzut în intensitate datorită faptului că mulţi întreprinzători care fac agricultură au cumpărat, în detrimentul elicopterului, sculele terestre."
În această situaţie, focşăneanul a investit în alte două elicoptere: unul pentru instruirea viitorilor piloţi şi al doilea pe care l-a transformat în taximetru aerian. Avantajul ultimului serviciu oferit este timpul redus în care poţi străbate distanţe lungi.
"Cei care vor să ajungă mai repede la destinaţie au la dispoziţie acest elicopter. Vorbim despre un aparat de zbor de tip Robinson 44 care poate transporta la bord trei pasageri la care se adaugă pilotul", relatează Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Clienţii nu au întârziat să apară.
"În general oameni care-şi permit şi pentru care timpul înseamnă o problemă şi atunci el îşi face o socoteală. Pentru că într-o zi poate să parcurgă distanţe de genul Oradea- Bucureşti- Focşani- Iaşi şi seara e acasă, dă senzaţia că trăieşti mai mult rezolvând problemele astea într-o singură zi."
De exemplu, cei care vor să ajungă din Oradea până în Capitală o vor face, pe cale aeriană, cel mult trei ore. Adică de aproape trei ori mai puțin decât cu mașina.
"Cam în două ore şi treizeci de minute, dar pentru siguranţa zborului, aterizăm într-un punct, bine stabilit, unde ne poate asigura servicii de alimentare şi alte servicii, după care putem merge mai departe. Practic drumul aşa se lungeşte cu 15 minute", explică Zoltan Tako, pilot.
Printre cei care apelează la aero-taxi se numără şi tânărul Victor Micula, fiul omului de afaceri Viorel Micula.
"Este o idee bună, mai ales că eu am mai multe depozite în toată ţara şi pot să ajung în timp mult mai scurt, mai util. Într-adevăr economiseam timp şi, de ce nu, chiar şi bani."
O oră de zbor cu elicopterul costă 600 de euro. Baza din Fughiu dispune de cinci piloţi.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves