Sute de şcoli neautorizate sanitar în Bihor

Data publicării:
scoli neautorizate 020914

În Bihor există aproape o mie de clădiri care aparţin grădiniţelor şi şcolilor din judeţ. Inspectorii şcolari au numărat 127 de imobile care sunt în curs de autorizare şi alte 255 pentru care directorii nici măcar nu au mai întocmit un dosar în acest scop.

"Şcoli care nu au depus cerere pentru autorizaţie sau nu au apă potabilă sau au probleme cu grupurile sanitare, care eventual sunt în curte, nu în clădire, nu au canalizare, nu au apă curentă", a precizat Hajnal Kery, inspector general adjunct în cadrul IŞJ Bihor.

Astfel de probleme are şi şcoala din satul Cărăndeni. În lipsa reţelei de apă, copiii au la dispoziţie dozatoare, se spală pe mâini cu apă din bidoane şi folosesc o toaletă aflată în curte. Din aceste motive, şcoala va funcţiona şi în acest an fără autorizaţie sanitară.

"Pentru anul şcolar 2014-2015 nu am depus documente pentru autorizare pentru că noi, ca şcoală... deci, în bugetul şcolii nu am avut bani suficienţi pentru a rezolva problemele, adică grupuri interioare, branşarea", susţine Elena Arvai, directorul şcolii din Cărăndeni.

Părinţii se tem că lipsa condiţiilor minime de igienă pune în pericol sănătatea copiilor.

"Ar trebui wc-uri făcute acolo înăuntru, că sunt copii mici de grădiniţă care sunt afară când plouă şi e zăpadă..."

"Ai mei copii mai vin acasă, că suntem aproape."

Autorităţile au găsit şi pentru aceste situaţii soluţii tipic româneşti.

"Clădirile se vor igieniza în orice situaţie şi eventual vor obţine o autorizaţie provizorie de funcţionare pentru un an sau se vor muta într-o altă clădire în apropiere", a declarat inspectorul Kery.

"În situaţia în care vor fi desfăşurate controale şi sunt încălcări ale normelor igienico sanitare, unităţile şcolare sunt expuse la riscul de amenzi", a anunţat dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Cea mai mare amendă dată până acum în Bihor pentru nerespectarea condiţiilor sanitare în şcoli a fost de 2 mii de lei.

Pe lângă toate aceste probleme, primarii care sunt membrii ai partidelor din Opoziţie au reclamat neînţelegerile pe care le au cu directorii de şcoli numiţi de PSD. Pe 1 septembrie, în Bihor au fost înlocuiţi 50 de directori, directori adjuncţi şi şase inspectori şcolari. Schimbările au fost făcute la cerere sau în urma unui managment defectuos.


Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri