Bibliotecarii orădeni spun că un inventar amănunțit al cărților instituției nu a mai fost făcut de mulți ani. Acum vor să afle cum a fost sărăcit patrimoniul bibliotecii cu câteva sute de cărți rare.
"Fiecare volum de pe raft este luat și pus pe masă, i se aplică ștampila bibliotecii dacă nu o are, ștampila de verificat 2013 și sunt citite toate elementele de verificare ale volumului", explică Luminița Moga, șefa comisiei de inventar.
"A fost lansată o urmărire a acestor cărți, au fost avertizate instituțiile în măsură să gestioneze acest lucru, au fost făcute liste care au fost înaintate Ministerului Culturii și Poliției, însă, din păcate, noi nu avem o situație foarte clară", spune Ligia Mirișan, directoarea Bibliotecii Județene "Gheorghe Șincai" Oradea.
Inventarierea cărţilor rare este muncă gigantică pentru o comisie formată din trei oameni. Dotate cu mănuși și măști, cele trei angajate iau rând pe rând volumele la verificat.
"Dacă va fi ceva de sesizat, sesizarea o vom primi din partea managerului bibliotecii și în funcție de măsurile pe care le va propune si managerul, vom veni și noi cu prevederi urmărind ce spune legea", a precizat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor.
După ce lista cu volumele dispărute va fi definitivată poate începe și poliția cercetările. Până acum se vehiculează un număr de 500 de cărți rare care au dispărut. Este vorba despre rarităţi bibliografice din secolele al XVI-lea și al XVll-lea, lucrări ex-libris, ediţii rare ale operelor lui Schiller, Ovidiu, Voltaire și Cicero, dar şi vechi cărţi bisericeşti.
reporter: Andrea Crișan
operatori: Gabor Szilagyi, Darius Pop
editor web: Adrian Laboș