Strategii pentru poliţe RCA mai ieftine

Data publicării:
tanara in masina

În prezent un tânăr sub 30 de ani plătește pentru asigurarea obligatorie a unui autoturism cu o capacitate de 1400 de centimetri cubi între 800 și 1600 de lei. Pentru aceeași mașină, o persoană de 53 de ani plătește de trei ori mai puțin. Pensionarii mai beneficiază de o reducere de până la 25%, care ajunge la 50% în cazul persoanelor cu handicap locomotor.

RCA pentru un autoturism cu motor de 1400 cc, benzină
- între 18 și 30 de ani: de la 793 până la 1552 lei
- peste 50 de ani: de la 259 la 585 lei 
- pensionarii: de la 219 la 513 de lei

Lorena este studentă și a hotărât să înscrie maşina pe numele tatălui său ca să plătească mai puţin pentru poliţa RCA.

"Iniţial a fost pe numele meu şi, din cauză că era prea scumpă, asigurarea am trecut-o pe numele tatălui. În loc de 1000 de lei, plătesc 150 de lei", spune tânăra.

Procedura de trecere a mașinilor pe numele unei rude mai în vârstă este simplă, spun specialiştii.

"Vânzătorul ce dorește să înstrăineze un bun se prezintă în fața notarului public împreună cu acel cumpărător, cu documentele de proprietate privind autoturismul, apoi în 30-40 de minute contractul poate fi întocmit de notarul public", explică Diana Geambaşu, notar public.

Conform Serviciului de Înmatriculări, de la începutul anului au fost înmatriculate în Bihor peste 19 mii de maşini.O parte dintre ele aparţin tinerilor sub 30 de ani, care au apelat la acest subterfugiu ca să plătească mai puţin pentru asigurarea obligatorie.

"În ultimele 3 luni, aproximativ 10-15% din populația tânără au cam procedat la acest aspect, trecerea mașinilor proprii pe numele părinților sau a rudelor apropiate", susţine Nelu Comşa, broker de asigurări.

"Datorită creșterilor din ultimele săptămâni a tarifelor pentru tineri, această tendință de a transfera proprietatea de pe numele unui tânăr pe numele unui vârstnic sau al unui membru al familiei va crește în următoarea perioadă", este de părere Cerasela Nergheș, managerul unei companii de asigurări.

Creşterea tarifelor la poliţele RCA nu îi linişteşte pe reprezentanţii service-urilor, care sunt convinşi că vor avea în continuare greutăţi să încaseze banii de la anumiţi asiguratori.

"Majoritatea oamenilor, din cauza condițiilor economice, optează pentru o asigurare a asiguratorilor mai neserioși, care sunt foarte ieftine; însă în momentul în care există o daună, fie sunt redirecționați spre ateliere nu neapărat foarte bine dotate,
fie li se evaluează dauna la jumătate", atrage atenţia Ioana Mihuţi, manager în cadrul unei reprezentanţe auto .

Conform Autorităţii de Supraveghere Financiară, creşterea tarifelor pentru poliţele RCA nu va depăşi 5% în 2015. Analiştii financiari sunt însă de părere că anul viitor asigurările obligatorii vor fi mai mari chiar şi cu 30%.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş>

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri