Vlad Deac este unul dintre tinerii stomatologi din Oradea care a hotărât să renunte la asfalt si sa profeseze într-un sat de la poalele munţilor, la 64 de kilometrii de municipiul resedinta de judet. Desi este vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor Stomatologi din România a hotarat să lucreze la ţară dintr-un motiv simplu : în sat îşi poate face o bază de clienţi solidă, care să-i aducă profituri pe viitor.
"Faptul că cei din Statele Unite de exemplu, fac zilnic 150-200 de kilometri până la locul de muncă. Nu mi s-a părut un lucru deosebit de greu. Una dintre raţiunile pentru care un medic de la ţară va avea posibilitatea de a avea pacienţi e că aceştia se adresează celui care este mai apropiat", spune Vlad Deac, medic stomatolog in satul Finis.
Numarul foarte mare de cabinete deschise in orase creaza o concurenta accerba intre stomatologi.
"Fiecare simte pe pielea lui această concurenţă. Situaţia este legată atât de numărul mare de medici stomatologi, cât şi cu situaţia financiară a pacienţilor care în ultimii patru ani a cauzat absenţa lor de la stomatolog", sustine Marton Pantel, medic stomatolog
La tara insa situatia pare fi diametral opusa. Aici pe langa numarul mult mai mare de pacienti pe care ii pot trata dentistii pot accesa pentru construirea şi utilarea completă a unui cabinet fonduri europene care sunt accesibile pe programele de dezvoltare rurala.
"E o decizie care într-un fel e dată şi de piaţă la ora actuală, oraşele mari şi inclusiv oraşul nostru fiind cam supraaglomerate de cabinete medicale mai ales că există şanse pentru ei de a accesa fondurile europene care în mediul rural sunt mult mai accesibile", spune Alin Sandru, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bihor
Fie la tara fie la oras veniturile mici obtinute de stomatologi îi determina pe mulţi medici să plece în străinătate. Săptămânal, la Colegiul Medicilor Dentişti din Bihor se înregistrează trei cereri de plecare din ţară.