Stâna de Vale, la o săptămână după furtună. Drumul de acces - devastat, hotelurile - pagube majore

Data actualizării: Data publicării:
DEZASTRU_STANA_DE_VALE_1

Stâna de Vale, stațiunea care la începutul secolului trecut era una dintre cele mai moderne din Europa, a fost crunt lovită de furtuna de acum o săptămână. Vijelia a devastat drumul de acces, pensiunile și hotelurile au suferit pagube majore, iar de curent electric nici nu poate fi vorba. Cei care locuiesc sau au afaceri acolo sunt disperați: oamenii cred că nimeni nu va aduce stațiunea măcar în starea în care a fost înainte de furtună.

"A trecut exact o săptămână de când furtuna puternică a pus la pământ mai mulți copaci care au blocat drumul județean ce urcă până în stațiunea Stâna de Vale. În tot acest timp nimeni nu a venit să degajeze șoseaua, așa că șoferii trebuie să circule cu foarte mare atenție pe o singură bandă de mers", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

"- E foarte periculos. Dacă vine o mașină și tu ești acolo, ce faci, te bagi între brazi? Foarte urât.
- Nu a venit nimeni să curețe drumul până aici?
- Nu, nu din păcate", spune o şoferiţă.

Zeci de hectare de pădure au fost distruse, iar în unele locuri drumul s-a surpat din cauza apei care s-a scurs de pe versanți.

"Am urcat să vedem Stâna de Vale, nu am mai fost aici de cinci ani și nu îmi vine să cred. Îmi dau lacrimile", mărturiseşte un turist.

Singurul hotel din staţiune a fost închis, iar angajații au fost trimiși acasă. Și căsuțele de vacanță au fost distruse, iar clădirile care oricum erau abandonate au rămas fără acoperișuri sau geamuri. Stâlpii de electricitate au fost doborâţi sau ruţi, aşa că zona nu are electricitate.

"Problema mai gravă e că de o săptămână nu se intervine deloc. Electrica... la drum... nici acum nu e degajat complet. Am văzut niște persoane care vin și constată numai, atât, fapte zero", susţine Ioan Cuc, șeful stației meteo Stâna de Vale.

Marius Adrian Magda, primarul comunei Budureasa, de care aparține stațiunea, spune că primele măsuri de degajare a șoselei au fost luate chiar de către angajații primăriei; însă responsabilitatea de a înlătura copacii îi revine administratorului drumului. Cât despre alimentarea cu energie electrică, edilul nu știe când va fi reluată.

"Va dura o săptămână-două până când va degaja linia. La noi au fost câte 3-4 echipe care au fost în zonă. Nu au avut ei oameni numai pentru asta. Cine știe când, acolo e mult de lucru, e foarte mult de lucru între Budureasa și Stâna de Vale, vorbim de linia electrică."

Stâna de Vale nu este singura localitate din Bihor afectată de furtună. Alte 36 de aşezări au avut de suferit, iar copaci care însumează un volum de 200 de mii de metri cubi au fost puși la pământ în pădurile din judeţ.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri