Heliportul nu este singura premieră de la Spitalul Judeţean din Oradea. Ca să facă faţă numărului mare de pacienţi şi să ofere servicii de calitate, unitatea medicală se va extinde. Astfel, mai multe corpuri şi etaje întinse pe mai bine de 3300 de metri pătraţi vor fi adăugate actualei clădiri.
Deasupra Unităţii de Primire a Urgenţelor vor fi amenajate un sterilizator central, primul laborator robotizat din România, farmacia spitalului şi un amfiteatru de 175 de locuri pentru studenţii medicinişti.
Costul lucrării va fi de 4,6 milioane de euro. Un milion şi jumătate de euro sunt oferiţi de Banca Mondială, iar restul vine din bugetul Oradei.
Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului de Judeţean de Urgenţă Oradea: „Am hotărât să încercăm ca la etaj să mai mai facem încă un etaj jumătate, ca să putem muta anumite servicii cum ar fi farmacia sterilizarea şi laboratorul în acestă nouă clădire. Nu am vrut să luăm lumina de la secţile spitalului şi din toate analizele de însorire făcute rezultă că ne încadrăm în parametri.”
Ilie Bolojan, primarul Oradei: „Noi vom ceda ministerului Sănătăţii şi acestui departament ce lucrează cu Banca Mondială dreptul de a organiza licitaţia pentru toată clădirea. Noi ne vom achita partea noastră - 2,5 milioane de euro, Ministerul Sănătăţii, din creditul Băncii Mondiale - 1,5 milioane de euro, partea de lucrări ce ţin de primire urgenţă. Partea de etaje superioare şi conexiunile cu spitalul vor fi suportate de municipiul Oradea.”
În a doua etapă de modernizare a spitalului judeţean va fi construită o clădire cu patru etaje. Aceasta va adăposti secţiile de primire a bolnavilor, ambulatoriul, administraţia şi terapia intensivă.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves