Într-o perioadă în care sistemul medical românesc pare la pământ există și modele de succes. Unul vine de la Oradea acolo unde două secții ale Spitalului Județean au fost modernizate cu bani din bugetul unității medicale. Clinicile au aparatură modernă, pacienții sunt mulțumiți, iar medicii tineri dornici să rămână și să muncească în țară. În plus, spitalul va fi reabilitat termic cu fonduri europene, va avea o parcare subterană și o secție UPU mult mai performantă.
"Spargerea pietrelor de la distanță se face prin intermediul acelui braț care este mobil și care vine la nivelul zonei lombare a pacientului, acolo unde rinichiul se proiectează și permite spargerea unor pietre de anumite dimensiuni."
Acest aparat destinat fragmentării pietrelor cu unde de şoc a fost achiziţionat din fondurile proprii ale Spitalului Judeţean din Oradea. Face parte din dotarea secţiei de urologie, care are un bloc operator de ultimă generaţie, cu săli moderne, saloane, un oficiu de alimente şi o cameră de sterilizare.
Mihai Vârlan, medic primar urologie: "Trei săli de operație multifuncționale. Una dedicată chirurgiei deschise șI laparoscopiei, una pentru intervențiile de endoscopie înaltă dedicată tractului urinar înalt și încă una dedicată endoscopiei joase. Suntem la același nivel cu orice altă clinică de profil din Europa și din lume."
Mihai Munteanu, medic gastroenterolog: "Condițiile de aici sunt peste cele din Belgia. Am fost într-o bursă la Londra, iar condițiile sunt absolut la fel cu cele de acolo."
În total, spitalul a investit aproape 10 milioane de lei în această secţie, din care 9,4 milioane reprezintă contribuţia proprie. Restul a venit de la Ministerul Sănătăţii şi Primăria Oradea.
Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea: "Am investit în tehnologii care ne ajută să facem economii, ne fac să fim mult mai eficienți, să reducem durata de spitalizare, să rulăm un număr mare de pacienți mulțumiți de diagnostic și tratament."
În 2017 a fost amenajat şi un laborator de endoscopie de ultimă generaţie. Costul total al investiţiei făcute din fonduri proprii: 8 milioane de lei.
Dr. Ciprian Brisc, șeful secției de gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean din Oradea: "Investițiile continuă cu o a patra sală care va însemna examinarea căilor biliare intra și extrahepatice și parțial a pancreasului."
"Față de cum a fost demult, e de zece ori mai bine. E îngrijit, medicii umblă după oameni", spune un pacient.
În următorii trei ani, Spitalul Județean din Oradea va fi reabilitat termic. Geamurile și instalațiile interioare vor fi schimbate pentru a limita pierderea de energie. Valoarea proiectului este de 7,6 milioane de euro, însă de această dată e vorba de fonduri europene.
"Vom trece pe pompe de căldură pe partea de încălzire, ceea ce înseamnă că sistemul de termoficare rămâne ca și rezervă. Se vor reduce costurile iar banii vor fi direcționați către alte necesități ale spitalului sau către achiziția de medicamente", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Spitalul Judeţean din Oradea este singurul din ţară care are un heliport construit pe clădire. Acesta a fost amenajat în 2015 cu 1,4 milioane de lei primiţi din donaţii şi din contribuţia Ministerului Sănătăţii.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi