În 2011, lui Attila Kantor i s-a schimbat radical viața. Un accident vascular cerebral i-a afectat corpul, iar acum trebuie să reînvețe să trăiască.
"Astăzi ai fost un om, de mâine, după accident ești alt om, se schimbă radical, 100% viața. E o luptă continuă ca să te refaci. Am învățat ca să merg din nou, să mănânc din nou, să folosesc mâna sănătoasă", spune bărbatul.
"Dispozitivul, prin acel ecran, permite un proces de feedback prin care pacientul, sistemul său nervos este în permanență informat despre amplitudinea, intensitatea mișcării efectuate", explică dr. Daiana Popa, director medical al Spitalului de Recuperare Medicală din Băile Felix.
Dispozitivul robotizat se adresează în primul rând pacienților care au suferitaccidentele vasculare cerebrale ori celor care au tumori cerebrale sau boli degenerative ale sistemului nervos central.
"Efectuarea în mod pasiv, intensiv a unor mișcări, exerciții, a unei activități funcționale stimulează scoarța cerebrală și permite refacerea structurilor funcționale și captarea de către structurile învecinate, neafectate de către boală a funcțiilor respective", spune dr. Daiana Popa.
De aparat beneficiază numai pacienții internați în spital, care în prealabil sunt selectați de o comisie de specialiști.
"Ei sunt programați de către specialiști în funcție de diagnostice, în funcție de prioritatea diagnosticului. Perioada de așteptare se poate întinde pe o lună, două, trei. Pacienții care au diagnostic prioritar sunt internați înaintea celorlalți", precizează dr. Ramona Suciu, directorul Spitalului de Recuperare Medicală din Băile Felix.
Dispozitivul robotizat de reeducare a membrelor superioare a costat 445 de mii de lei, sumă pe care spitalul a plătit-o din veniturile proprii.
reporter: Andrea Crișan
operator: Constantin Gheorghiță
editor web: Adrian Laboș