650 de şomeri din domeniul construcţiilor vor fi consiliaţi şi vor participa la cursuri de formare profesională în următorul an şi jumătate. Dintre cele patru centre de consiliere incluse în proiect, trei funcționează deja în Bucureşti, Iaşi şi Galaţi. Cel din Oradea îşi va deschide porţile la mijlocul lunii septembrie.
"Avem cursuri de calificare de nivel 1, 360 de ore, de nivel 2 cu 720 de ore şi cursuri de specializare, vorbim de manager de proiect, izolator hidrofug, cursuri de limbi străine", a detaliat Alexandru Stoian, coordonatorul proiectului.
"Cel mai grav lucru care se întâmplă este lipsa investiţiilor în construcţii. Dacă nu sunt investiţii, din păcate, această forţă de muncă pe care noi o calificăm ia drumul exodului şi o să lucreze în Germania, în Italia şi în alte ţări", este de părere Gheorghe Bălăceanu, secretarul general al Federaţiei Familia a sindicatelor în construcţii.
"Acum vin acasă, vreau să-mi găsesc o muncă, ceea ce făceam dincolo, să aduc o mentalitate nouă", spune Iulius Nistor, un şomer întors din Italia.
Autorităţile publice se confruntă şi ele cu lipsa banilor pentru construcţiile publice. Singura şansă este accesarea fondurilor europene.
"Nu vă pot spune că vom construi de acum încolo foarte mult. Noi ne-am bucura să fim în situaţia ca la finele anului 2015 să reuşim finalizarea acestor proiecte", susţine Ovidiu Mureşan, viceprimarul Oradei.
"Aş avea nevoie în primul rând de angajaţi calificaţi, de personal calificat, fiindcă în lucrările publice suntem obligaţi să avem aşa ceva", explică Vasile Alin Bologa, directorul unei societăţi de construcţii.
Prin deschiderea centrelor de consiliere şi formare, sindicatele şi patronatele urmăresc să-i determine pe şomeri să-şi găsească un loc de muncă în construcţii și să rămână în ţară.
Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboș