Timpul zboară mult prea repede, așa că soluția învățatului nu pare viabilă pentru mulți dintre liceenii care mai au doar trei săptămâni până la primul hop serios din viaţa lor. Pentru ei, vânzătorii de sisteme de copiat au mai multe variante. Pe internet se vând căşti caracterizate drept...invizibile care costă între 40 și 200 de lei.
,,Se lipesc pe timpan, aveţi un colier pe care îl ţineţi la gât sau pe umăr care prezintă o antenă şi trimite semnalul la ele. Nu are cum să vă vadă, e cât un vârf de ac casca,'' explică un vânzător de astfel de dispozitive de copiat.
"Vizavi de aceşti elevi care ar folosi asemenea dispozitive nu avem încă banii necesari pentru a putea achiziţiona aceste echipamente pentru a le detecta, dar îi descurajăm spunându-le că profesorii care vor supraveghea examenele naţionale vor fi suficient de vigilenţi," spune Daniel Negrean, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor.
La sesiunea din vară a bacalaureatului sunt așteptați să-și depună dosarul aproape 5500 de absolvenți de clasa a XII-a.
Dezastrul pare iminent, spun profesorii, care au observat rezultatele ultimelor verificări. La simularea pentru bacalaureat 23% dintre elevii din Bihor au reuşit să ia notă de trecere, iar la două licee din judeţ niciun elev nu a luat nota şase astfel încât să promoveze examenul.
"Mai mult îmi e teamă la matematică pentru că e mult de muncit şi durează mai mult," spune un elev care se pregăteşte de bacalaureat.
Prima probă la bacalaureat este programată pe 10 iunie, când elevii vor susţine examenul oral la limba şi literatura română. Din 1 iulie se va da startul la probele scrise.