Lecții de salvare și de stingere a incendiilor, în simulatoare. Membrii serviciilor de urgență din nord-vestul țării și din Ungaria își vor perfecționa tehnicile de salvare în containere special amenajate, echipate cu aparatură de ultimă generație. Proiectul transfrontalier CROSSRISKS este finanțat prin fonduri europene nerambursabile.
Trei containere echipate cu aparatură modernă, aflate la un centru lângă Oradea, vor fi folosite pentru instruirea salvatorilor pentru operațiuni de căutare-salvare și stingerea incendiilor. Vor participa membrii ai serviciilor de urgență din Bihor, județele învecinate și din județul maghiar Hajdu-Bihar.
"Noi ne-am dus pe ideea unui labirint configurabil în care, pe mai multe nivele, pompierul se târăște, merge, coboară, urcă într-o beznă completă încercând să dea de anumite repere. Deci acesta ar fi un model de simulator", a explicat dr. Hadrian Borcea, președintele SARTISS.
"Provocări avem suficiente, drept pentru care noi considerăm ca oportun și necesar îmbunătățirea formelor de pregătire și ați putut vedea câteva exemple ce țin de pregătirea pompierilor și din punct de vedere a gestionării incendiilor", a spus colonelul Sorin Caba, șeful ISU "Crișana".
"Am încercat să integrăm propriile nevoi cu nevoile partenerului maghiar, în speță Directoratul pentru Gestionarea Dezastrelor din județul Hajdu-Bihar, asociind totodată, în calitate de parteneri asociați strategic, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana", a completat Ciprian Barna, manager de proiect.
Bugetul este asigurat în proporție de aproape 85% de Uniunea Europeană, prin fonduri nerambursabile. Proiectul prevede și construirea a 25 de locuri de cazare pentru cursanți și instructori.
"Este un buget total de 1.209.000 euro, din care bugetul aferent Asociației Serviciul pentru Asistență în Situații Speciale se ridică la suma 658 de mii de euro, contribuție proprie de 13.170 de euro", a detaliat managerul de proiect.
"Sunt în țară puține locuri unde sub o anumită formă, nu neapărat cea mai modernă, această pregătire se face - și noi am făcut la Oradea, la Băile 1 Mai, într-o formă, să zic improvizată, dar aceste echipamente cu siguranță ne vor aduce la un alt nivel", a declarat șeful ISU "Crișana".
Lucrările la noua platformă vor începe în această toamnă și ar trebui să se încheie la finalul anului viitor. Atunci vor ajunge la Sântion și echipamentele performante care vor fi folosite în instruirea salvatorilor. Cursurile vor fi gratuite.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus