Ideea de șezătoare la oraș a prins atât la orădencele care nu au avut parte de o copilărie la țară, cât și la cele care au mai purtat ie.
"Te întorci în trecut, te întorci la tradiție, te întorci la suflet foarte mult, la cultură și, din nou, la socializare. Nu mai suntem atât de oficiali, de reci, de distanți."
"- Sunt entuziasmată să îmi fac propria ie, că am așa cumpărată și mai am pe acasă dar este o provocare.
- Vi se pare greu?
- Da, da. Nu va fi ușor. Abia suntem la început."
Ca să învețe să confecționeze ia orice sfat e prețios.
"Există un grup pe Facebook al arhitectului Ioana Corduneanu, care a făcut un studiu extraordinar și a pus la dispoziție toate aceste materiale, pentru toată lumea, de unde fiecare dintre noi putem să ne luăm un model autentic sau putem să luăm o schiță sau chiar să coasem un model special", susţine Alina Giurgiu, organizatoare.
Aseară întâlnirea a avut și un motiv special. De aici s-a dat startul manifestărilor dedicate sculptorului Constantin Brâncuși, în Oradea.
"Ca profesoară de limba engleză întotdeauna militez pentru a împleti sărbătorile internaționale cu cele românești. Niciodată nu le las deoparte."
Șezătorile se organizează în Cetatea Oradea, în fiecare miercuri după-amiază. În 24 iunie, când vor avea loc "Zilele Iei", fiecare participantă își va purta propria cămașă.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves