În 1978, în cel mai mare ocol silvic din Bihor, cel din Sudrigiu, au fost înfiinţate pe 18 hectare parcele cu specii de stejar pedunculat, stejar roșu și molid. Sunt arbori speciali, destinaţi obținerii de puiet pentru plantări.
"Aceste plantaje sau rezervații de semințe speciale s-au format prin altoirea din arborii cei mai reprezentativi, "arbori plus" numiți din rezervații naturale", susţine Traian Fericean, responsabil cu pepinierele silvice.
După ce ani la rând, între 1990 şi 2013, ocolul a obţinut un profit anual de cel mult 10 mii de lei mai ales din exploatarea materialului lemnos, din acest an câştigul ar putea fi de 50 de ori mai mare, de peste o jumătate de milion de lei. Asta după ce conducerea a decis să vândă semnițele arborilor speciali.
"Estimăm o producție de 300-400 kilograme de semințe, care, la o valoare de piață în jur de 800 de lei, putem vorbi despre 300-350 de mii de lei din aceste semințe", spune Flavius Irimie, șeful Ocolului Silvic Sudrigiu.
Seminţele sunt recoltate toamna şi sunt uscate la un centru la Oșorhei. Pentru ca parcelele cultivate cu copaci pentru semințe să aducă profituri, silvicultorii au de făcut lucrări de întreţinere.
O altă sursă de profit pentru silvicultori este creșterea puieților destinați plantărilor.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță