S-au terminat concediile, iar românii îşi fac bagajele şi se întorc la muncă, în ţările de adopţie. Au fost mai mulţi decât în alţi ani, au constatat autorităţile. Prin vămile din vestul ţării, de exemplu, traficul în sezonul estival a fost cu 33% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cei mai mulţi dintre conaţionalii noştri recunosc că preferă să rămână în străinătate, unde - spun ei - condiţiile sunt mult mai bune.
Nelu Cucui se întoarce cu familia, în Spania, după o vacanţă de trei săptămâni petrecută în ţară. Stabilit de zece ani în Madrid, bărbatul nu vrea să revină definitiv acasă din cauza situaţiei economice.
"Considerăm că aici încă nu s-au reglat bine lucrurile, nu merge bine economia şi sunt foarte mici salariile."
Fiica sa, Denisa, a urmat şcoala în ţara adoptivă. Proaspăt absolventă a liceului, tânăra de 18 ani a observat lucruri care nu-i plac în România.
"Mâncarea e foarte scumpã faţă de cât câştigã oamenii.”
Specialiştii au identificat câteva motive pentru care unii români s-ar întoarce acasă.
"Senzaţia de securitate din România. Pe de altă parte, în Europa sunt muncitori necalificaţi care acceptă să lucreze pentru bani mai puţini decât lucrează românii. Valul de imigranţi ce a intrat anul trecut în Europa îşi produce un efect şi din acest punct de vedere”, consideră Dacian Palladi, analist.
De la începutul lunii iunie, de când românii au început să vină în ţară în concediu, traficul prin vămile din vestul ţării a crescut foarte mult.
"În perioada sezonului estival frontiera de vest a fost tranzitată de aproximativ patru milioane de persoane, fiind înregistrată o creştere cu 33% faţă de perioada similară a anului trecut”, a declarat inspectorul principal Loredana Chifor, purtãtorul de cuvânt al Poliţiei de Frontierã Oradea.
Cele mai tranzitate vãmi în aceastã varã au fost Nãdlac şi Borş. Poliţiştii de frontierã au lucrat pe mai multe artere la intrarea şi la ieşirea din ţarã, astfel ca timpii de aşteptare sã fie cât mai reduşi.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţã