Traian Petruș și-a petrecut mai bine de 30 de ani la catedră și a format generații de elevi. A fost dascăl în comune din trei județe și, chiar dacă s-a pensionat acum patru ani, nu a stat mult timp departe de sălile de clasă.
"M-am dus la inspectoratul școlar și am încercat să mai lucrez, că mă plictiseam să stau degeaba."
Alți 55 de profesori pensionari din Bihor au ales să rămână la catedră. Ei reprezintă soluția salvatoare pentru multe dintre școlile din mediul rural, pe care tinerii dascăli le evită. Ei știu că posturile de la sate nu sunt sigure, pentru că sunt scoase la concurs pe perioadă determinată.
"Posturile nu sunt scoase decât pe un an, din cauza faptului că populația este în continuă scădere", explică Nicolae Avram, inspector școlar adjunct al IȘJ Bihor.
"Un titular poate să ocupe postul, doar dacă postul are viabilitate de 4 ani cel puțin. În condițiile în care postul are viabilitate mai mică de 4 ani, el nu poate fi ocupat decât de un suplinitor", spune prof. Elena Duma, directoarea școlii din comuna Sântandrei.
Din acest motiv, tinerii profesori își caută de lucru în orașe.
"Am avut notă peste 8.50, dar din lipsa posturilor, am prins doar post de suplinitoare la această școală, la sat.
Am spus că încerc, până o să-mi găsesc un loc stabil. Aș prefera la oraș", recunoaşte Alexandra Iștovan, profesor suplinitor.
Apoape 2 mii de profesori dintre cei 7.300 din Bihor sunt suplinitori.
reporter: Nicoleta Farcaș
operator: Gabor Szilagyi