Până în deceniul trecut, în cele patru sate ale comunei Şinteu funcţionau cinci unităţi de învăţământ, în care învăţau 300 de copii. În timp, însă, numărul elevilor din localitate a scăzut foarte mult, astfel că patru dintre şcoli au fost închise. Acum mai funcţionează doar cea din centrul de comună, unde mai sunt doar în jur de 70 de copii.
"Au fost copii mai mulţi, era mai bine, dar acum ştiţi cum e, copiii sunt puţini. Au plecat în Slovacia sau în altă parte, la Aleşd şi am rămas noi, bătrânii."
"Dacă până în urmă cu cinci ani, tabla era folosită de către elevii care erau scoşi la răspuns în faţa clasei, acum, aceasta a devenit un simplu obiect de decor într-o fostă sală de clasă care a fost transformată într-un depozit pentru piese auto", a observat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
Pentru două dintre şcoli, primăria a găsit o soluţie profitabilă: le-a închiriat unor firme din Slovacia, care le-au transformat în depozite. Anual, acestea plătesc la bugetul local în jur de 12 mii de euro.
"Acesta este un mijloc bun de-a întreţine clădirile, de-a primi şi un ban, să avem şi un avantaj financiar, că dacă rămân goale, trebuie întreţinute, se distrug mult mai repede. 6 locuri de muncă avem aici", susţine Augustin Albert, primarul comunei Şinteu.
Într-una din şcoli, slovacii au adus cârlige şi remorci auto. Sunt mulţumiţi de condiţii: chiria este mai mică decât la oraş, iar vânzările merg bine pentru că se fac online.
"Este destul de rentabil pentru că, vă daţi seama, chiriile în oraş sunt total altfel, lucrăm foarte mult cu curierat, trimitem lucrurilor pe care le vindem aici le trimitem prin curier", explică Jaroslav Zetocha, reprezentantul firmei de cârlige şi remorci auto.
O altă şcoală a fost închiriată de o firmă care se ocupă cu comerţul de accesorii pentru mobilier. Cea de-a treia şcoală rămasă fără elevi a fost transformată în cămin social pentru două familii nevoiaşe. O singură unitate a rămas în paragină, însă edilii promit să găsească investitori şi pentru aceasta.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş