Mariana are 27 de ani şi a făcut şcoala gimnazială în comuna Şinteu. După mai mulţi ani petrecuţi în străinătate, s-a întors în comuna natală şi a ajuns să lucreze chiar în clădirea în care a învăţat carte. S-a regăsit în câteva fotografii păstrate pe holurile şcolii.
"Eu când am fost elevă, şcoala nu era în starea în care este acum; dar s-a transformat în bine, singura problemă este că nu mai sunt copii", spune Mariana Zetocha.
Este motivul pentru care din cele cinci clădiri ale şcolii din Şinteu se mai fac cursuri doar într-una singură. Unul dintre celelalte patru imobile a devenit sediu al firmei de cârlige pentru autovehicule condusă de Mariana Zetocha.
"Am rămas cu această clădire, nu am ştiut ce să facem cu ea. A venit o firmă care a căutat sediu şi loc de depozitare şi
le-am spus că am o clădire care ar putea servi", susţine Augustin Albert, primarul comunei Şinteu.
"Ne-a zis aici este o şcoală liberă, care, practic, se va închide că nu vor mai fi copii. În fiecare clasă fostă clasă ne-am făcut depozite", povesteşte Jaroslav Zetocha, angajatul unei firme din Slovacia.
O altă clădire a şcolii din Şinteu a fost închiriată de societate comercială, în schimbul conservării construcţiei rămase fără elevi.
"Am renovat-o, pereţii erau stricaţi, acoperişul era puţin... Am schimbat ţiglele, în faţă am făcut o intrare frumoasă, rafturile, am zugrăvit toată şcoala", explică Iarko Pesel, reprezentantul unei firme.
A treia clădire a şcolii a devenit adăpost social pentru două familii. O soartă total diferită a avut a patra clădire, în care elevii nu au mai intrat de mulţi ani.
"Pereţii crapă, apa se infiltrează în pod, nu are cine să o întreţină. Ar fi ok dacă am găsi şi pentru această clădire un investitor care ar fi dispus să investească să repare", consideră Benedek Lasak, consilier al primăriei Şinteu.
Acum 15 ani, în cele cinci clădiri ale şcolii din Şinteu învăţau peste 300 de elevi şi preşcolari. Plecarea tinerilor din localitate a făcut ca în comună să mai fie acum doar 60 de elevi...
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş/ Editor montaj: Ciprian Madea