În raportul întocmit în acestă toamnă de polițiști se arată că în județul Bihor din cele 972 de corpuri de clădire în care se desfăsoară activități didactice doar 91 au asigurată paza cu personal specializat. Aproximativ 200 de cladiri au instalate sisteme de alarmă și camere de supraveghere.
"Suntem undeva la jumătate din corpurile de clădire cu măsurile privind asigurarea protecției copiilor în aceste unități", susține Daniel Negrean, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
"Pentru siguranța elevilor și paza școlii în general avem angajați un număr de 4 portari, 24 de ore din 24. Accesul în școală este permis și supravegheat de un portar", spune Omer Ismet, directorul colegiului Traian Vuia din Oradea.
În mediul rural, în schimb, activitatea didactică se desfăşoară în mai multe corpuri de clădire, majoritatea nepăzită.
"Pentru cele izolate nu avem fonduri. Ne mai ajută postul de poliție din comună, care trimite agenții dimineață la intrarea în școală. Rareori mai ajung la clădirile izolate", recunoaște Gabriela Târțiu, directoarea școlii din Săcădat.
Paza poate fi făcută și cu ajutorul camerelor video
Purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, spune că la toate instituțiile școlare trebuie asigurată paza, potrivit legii 333/2003: "trebuie să fie paznici de la o societatea specializată sau personal propriu cu atestat profesional pentru meseria de agent de securitate."
O altă soluție ar fi montarea camerelor video, care s-a dovedit foarte utilă înșcolile în care funcționează: "De când există sistemul cu camere video, nu am avut incidente majore. Rolul lor e de a descuraja actele de violență ce ar putea avea loc în școala noastră", confirmă Omer Ismet, directorul colegiului Traian Vuia din Oradea.
Școlile din mediul rural, nu pot decât să viseze la așa ceva din cauza bugetului mic.
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş