Este ora 6:30 şi in scara unui bloc din Oradea e aprinsă o singură lumină. E locuinţa Ramonei Demian, o absolventă a Facultăţii de Litere din Oradea. Are 22 de ani şi nu a reuşit să-şi găsească post în oraş. Aşa că este nevoită să facă zilnic naveta cu trenul până în Aştileu, o comună aflată la 40 de kilometri de reşedinţa de judeţ.
"Mă încearcă un amalgam de sentimente: de la teamă, frică de necunoscut, dar în același timp sunt încărcată cu energie pozitive care primează și cu dorința de a face lucruri cât mai bune", spune Ramona Demian.
La şcoala din comuna Aştileu învaţă peste 300 de copii, cărora tânăra profesoară le va preda engleză şi română. A aflat că va preda doar în centrul de comună. Nu la fel de norocoasă este o colegă de facultate a Ramonei. Pentru a-şi completa norma, ea va trebui să predea şi într-un alt sat.
"Aproximativ 4 kilometri vin de la Aleșd șI înspre Călățea cam 12 kilometri", a contorizat Ioana Pavel.
După ce își împart orele, cele două tinere profesoare ies in curtea şcolii pentru careul de început de an. De câştigant nu au însă şi profesorii debutanţi, plătiţi cu 900 de lei pe lună. Iar cheltuielile de transport sunt reareori decontate, din lipsă de fonduri.
"Cu toate că avem nişte probleme financiare destul de mari, în acest an vom face tot posibilul să găsim nişte sume ca să-i ajutăm pe acești profesori navetiști", a promis Ionuţ Lazăr, primarul comunei Aștileu.
Programul Ramonei va începe zilnic, la ora 8. Asta înseamnă că de la gara din Aştileu până la şcoală va trebui să alerge, ca să nu îi fie schimbat orarul.
Ziua unui profesor debutant la o şcoală din mediul rural se încheie aşa cum a început: în tren sau în maşină, pe un drum pe care are timp să cântărească bunele şi relele din ziua care tocmai s-a încheiat.
Reporter: Remus Popovici
Operator: Constantin Gheorghiță