Specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Mintală au pornit de la o premisă simplă: meseria de părinte nu se învaţă de nicăieri. De multe ori sunt aplicate norme culturale care nu sunt tocmai cele mai sănătoase sau mai potrivite din punct de vedere al sănătăţii mintale.
"De aceea noi ne propunem să dezvoltăm un program care să îi ajute pe părinţi să crească copii sănătoşi, să vorbească despre emoţii, să înveţe să spună ceea ce simt, în aşa fel încât pe parcursul copilăriei şi adolescenţei să dezvolte cât mai puţine tulburări de sănătate mintală", spune Raluca Nica, psiholog în cadrul centrului Centrului Naţional de Sănătate Mintală din Bucureşti.
"Uneori se întâmplă ca părinţii să se afle în faţa unor comportamente pe care nu le înţeleg, nu ştiu cum să reacţioneze", spune psihologul Cornelia Mal.
"Cei mai mulţi părinţi se prezintă la medic doar îndrumaţi de profesori, educatori, învăţători când se confruntă cu problema de a nu mai fi acceptaţi în colectivitate. Se pare că până în acel moment părinţii sunt foarte tolerabili şi întăresc comportamentele negative ale copilului", explică dr. Ioana Tegzeş, medic specialist în psihatria pediatrică.
Un părinte indiferent sau care nu ştie să interpreteze şi să abordeze emoţiile, temerile şi comportamentul copilului, poate face mult rău, spun specialiştii. Copilul poate deveni agresiv şi ajunge să consume alcool sau cursuri. Ca să evite astfel de situaţii, facă părinţii vor avea parte de un manual, dar şi de cursuri susţinute de specialişti.
"Trainingurile cu părinţii vor avea loc la spitalul clinic municipal, iar echipele de traineri vor fi compuse din medici de psihiatrie infantilă şi psihologi care au expertiză în acest domeniu", detaliază dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea
Proiectul, in valoare de 150 de mii de lei, este finanţat de Ministerul Sănătăţii. Dacă va avea succes va fi implementat la nivel naţional.