Astfel de bătăi au devenit o obişnuinţă în multe şcoli din România, recunosc dascălii.
"Elevii consideră că au numai drepturi şi obligaţii mai puţin, asta atât faţă de şcoală, cât şi faţă de părinţi.", spune Dorel Saitos, directorul Colegiului Tehnic "Traian Vuia" din Oradea.
Aşa că propunerea de reintroducere a şcolilor de corecţie pare să vină ca o continuare firească a acestei situaţii din ce în ce mai greu de stăpânit. Controversele au apărut imediat: în timp ce unii spun că ar fi o idee total distructivă, alţii cred că e singura soluţie care i-ar putea linişti pe scandalagii.
Potrivit propunerii sindicaliştilor din învăţământ, elevii care creează probleme ar putea fi trimişi de la vârsta de 14 ani în şcolile de corecţie care s-ar putea deschide în fiecare judeţ.
"Ar trebui văzute motivele care înverşunează un tânăr, ce duce la violenţa şcolară de fapt şi cred că se pune căruţa împotriva boilor fără să se vadă care sunt factorii care determină violenţa", spune psihologul Mirela Saupe.
Nu puţine au fost cazurile în care echipajele de poliţie au trebuit să intervină în altercaţiile dintre minori.
"În ce priveşte implicarea minorilor în fapte de natură penală, 290 de minori au fost implicaţi în anul 2012 în comiterea unor infracţiuni", spune inspectorul principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor
Tinerii ar putea fi trimişi la şcolile de reeducare doar dacă mustrările sau notele mici la purtare nu le schimbă atitudinea în incinta şcolii.