Vestea i-a bulversat pe elevii care timp de patru ani au învățat ca să obțină note mari, iar acum au aflat că acestea nu le vor mai fi de folos în cursa pentru un loc la facultate. Sunt însă şi tineri care se bucură de decizia ministerului. Ei cred că aceasta îi avantajează faţă de elevii care iau note bune de la profesorii mai îngăduitori.
"Este un avantaj deoarece toți putem să pornim de la zero și cel mai bun să câștige dreptul de a intra la facultate."
"La Bacalaureat de exemplu, la română sau matematică, ai nevoie de tot ce ai învățat în cei patru ani."
În opinia profesorului Virgil Blage, directorul Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea: "mesajul acesta trebuia să ajungă mai repede la elevi. Dar, dacă mă gândesc mai departe la celelalte avantaje care decurg din faptul că centrul de greutate va fi pe Bacalaureat și pe alte criterii aprobate ale facultăților, este o măsură bună."
Din acest an, elevii din clasa a XI-a vor avea parte de o surpriză. Ei vor avea de susţinut o simulare a bacalaureatului, pentru ca profesorii să aibă timp să recupereze lacunele pe care le vor descoperi în cunoştiinţele liceenilor.
Reprezentanţii Educaţiei au decis să renunţe la notele de la educaţie fizică, desen sau religie. Ele vor fi schimbate în calificative, de genul admis sau respins.
Mihaela Pap, profesor de educație fizică la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea: "Ei au o teamă de note de a nu își strica mediile. Sunt copii care au sau nu au calități și atunci copilul care e mai slab pregătit tinde să îți aducă o scutire mai mult sau mai puțin reală."
Decizia este motivată de faptul că mediile obţinute la aceste materii le umflau artificial elevilor mediile finale.