O căsuţă construită din buşteni de lemn şi acoperită cu paie, alta vopsită cochet în albastru şi un pridvor sculptat ce te îndeamnă la odihnă. Aşa sunt întâmpinaţii turiştii în complexul amenajat în comuna Roşia, judeţul Bihor, pe culmile munţilor Codru Moma.
"O zonă relativ izolată, care este şi unul dintre motivele pentru care oamenii vin aici să-şi petreacă sărbătorile sau weekendurile - simţi nevoia să te deconectezi de oraş, de stres", susţine Vlad Lascu, administratorul complexului.
Complexul are şase case, toate mai vechi de 100 de ani şi pe care administratorii refuză să le aducă în vremurile moderne. Nu există internet şi nici calorifere.
"- Este o zonă izolată, ne putem deconecta să nu avem internet telefoane, televizor.
- Cum arată sărbătorile tradiţionale, Crăciunul petrecut în astfel de case?
- Mâncare bio, fix ca în poveste", spune Alexandra Chirilă.
"Nu ai televizor, nu ai internet, nu stăm non stop pe facebook. aici efectiv stăm şi vorbim unul cu altul", explică administratorul complexului.
"Este liniştitor, te poţi relaxa, te deconectezi. Asta e clar intri în contact cu natura. Poți să faci atâtea chestii; dacă vii aici e mult mai mișto să stai în natură, la foc, cu prietenii, uiți de telefoane", se bucură Claudia Chirilă.
Cei mai mulţi dintre turişti sunt tineri.
"Am ales să petrecem sărbătorile în această zonă pentru că e un loc minunat. Am venit la relaxare, vrem să evadăm din viaţa cotidiană, să scăpăm de oraş."
"După o săptămână de muncă, după griji şi probleme decât să mergi cu prietenii în club de unde ieşi ca o scrumieră mirosind a fum mai bine ieşi aici vii la aer curat."
În complex sunt grupuri sanitare şi apă curentă. Pentru a se încălzi, însă, turiştii trebuie să taie singuri lemnele.
Cazarea pentru o persoană costă de la 10 lei pe zi pentru camera amenajată într-o fostă şură, până la 50 de lei pe zi pentru cei pretenţioşi, care vor camere spaţioase.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş