A fost agitație în această dimineață în curtea familiei Popa din localitatea bihoreană Oșorhei. S-au trezit cu mic cu mare dis-de-dimineață și au pus la punct ultimele detalii pentru tăierea porcului. Ca totul să iasă bine, l-au chemat în ajutor pe cel mai cunoscut măcelar din comună.
"E Ignatul, conform tradiției astăzi se taie porcii. Ați căutat mult după măcelar? Cu o lună înainte l-am pregătit, pe când vrem noi să tăiem porcul."
Iar măcelarul a venit cu toate instrumentele bine ascuțite: "Cuțitul asta e moștenire de la bunicul din 1918. A fost din sabie făcut, cu două tăișuri."
Porcul este pârjolit cu ajutorul unei butelii, iar peste animal se presară sare ca șoriciul să fie mai gustos. Totul sub privirile gazdelor și ale vecinilor.
"Pârjolitul durează în jur de 40 de minute și pe o parte și pe cealaltă până când se înnegrește și e șoricul fraged."
O dată pârjolit porcul, măcelarul îl tranșează în așa fel încât să respecte dorințele gazdei. Rând pe rând, sunt puse pe masă capul, șuncile și organele interne. Acum toată lumea află cum poate stabili greutatea porcului: câte grame are rinichiul, atâtea kilograme cântărește animalul.
Între timp, gospodinele pregătesc umplutura pentru cârnați și caltaboși și prepară pomana porcului, pentru masa de seară.
Tradiția spune că începând din noaptea de Ignat porcii nu se mai îngrașă. O altă superstiție le cere celor care nu au porc în gospodărie să taie măcar o pasăre ca să fie feriți de boli.
reporter: Claudiu Mihuț operator: Constantin Gheorghiță