Sărbătoarea Ignatului, cu cârnați și caltaboși

Data publicării:
taiat porc
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

A fost agitație în această dimineață în curtea familiei Popa din localitatea bihoreană Oșorhei. S-au trezit cu mic cu mare dis-de-dimineață și au pus la punct ultimele detalii pentru tăierea porcului. Ca totul să iasă bine, l-au chemat în ajutor pe cel mai cunoscut măcelar din comună.

"E Ignatul, conform tradiției astăzi se taie porcii. Ați căutat mult după măcelar? Cu o lună înainte l-am pregătit, pe când vrem noi să tăiem porcul." 

Iar măcelarul a venit cu toate instrumentele bine ascuțite: "Cuțitul asta e moștenire de la bunicul din 1918. A fost din sabie făcut, cu două tăișuri."

Porcul este pârjolit cu ajutorul unei butelii, iar peste animal se presară sare ca șoriciul să fie mai gustos. Totul sub privirile gazdelor și ale vecinilor.

"Pârjolitul durează în jur de 40 de minute și pe o parte și pe cealaltă până când se înnegrește și e șoricul fraged."

O dată pârjolit porcul, măcelarul îl tranșează în așa fel încât să respecte dorințele gazdei. Rând pe rând, sunt puse pe masă capul, șuncile și organele interne. Acum toată lumea află cum poate stabili greutatea porcului: câte grame are rinichiul, atâtea kilograme cântărește animalul.

Între timp, gospodinele pregătesc umplutura pentru cârnați și caltaboși și prepară pomana porcului, pentru masa de seară.

Tradiția spune că începând din noaptea de Ignat porcii nu se mai îngrașă. O altă superstiție le cere celor care nu au porc în gospodărie să taie măcar o pasăre ca să fie feriți de boli.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Constantin Gheorghiță

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu trebuie să ai pentru un credit de 10.000 de euro? Rata lunară
Digi FM
Motivul pentru care Ioana Ginghină nu mai vrea să-l vadă pe Alexandru Papadopol: „La mine nu mai există cale...
Pro FM
Lady Gaga, cu mama și logodnicul la restaurant. Artista, pe tocuri imposibile, în pantaloni super scurți și...
Film Now
Dick Van Dyke are 99 de ani, dar tot mai visează la un Oscar, singurul trofeu care îi lipsește: "Încă iubesc...
Adevarul
Substanțele din mâncare care cresc riscul de diabet tip II. Combinațiile nocive de aditivi din mâncărurile...
Newsweek
Câți bani iei în plus la pensie dacă ai muncit 10 ani în grupe de muncă? Cum se face calculul?
Digi FM
"L-am strigat pe nume, dar nu mi-a răspuns. Atunci am ştiut că nu mai era nimic de făcut". Medicul papei...
Digi World
De ce ni se face pielea de găină și ce semnalizează acest reflex
Digi Animal World
Momentul când o familie din India s-a trezit un leu în bucătărie: „Ne așteptăm să vedem un păianjen în colț...
Film Now
O poveste demnă de un scenariu de film. Cum au aflat Liv și Mia Tyler, fiicele solistului de la Aerosmith, că...
UTV
Lidia Buble și Horațiu Nicolau, escapadă de Paște în Caraibe: „În habitatul meu natural”