Singurul sprijin al salvatorilor montani a venit de la colegii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi de la directorul medical al Spitalului Judeţean din Oradea.
"Singurele indicații pe care le-am primit de la domnul general Baș, respectiv domnul doctor Borcea, care spun că avionul s-ar putea ca să se fi prăbușit la nord-vest de acea pârtie din Mătișești", a precizat Istvan Pinter, șeful Salvamont Bihor.
Chiar dacă au contribuit din plin la salvarea supravieţuitorilor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, crede că orădenilor nu li s-a acordat creditul cuvenit.
"Am fost deranjat puțin că,deși ei au fost printre primii care au intervenit acolo, au dat primul ajutor, n-am prea auzit de Salvamont Bihor și tocmai de aceea am vrut să-i scoatem în față, să spună ei ce au făcut acolo și cum a fost și să mai curme din folclorul care circulă acum în jurul a ceea ce s-a întâmplat acolo", spune Cornel Popa.
Comunicarea, lipsă
Lipsa de comunicare între instituţiile care trebuiau să intervină la locul accidentului aviatic a fost principala cauză a întârzierii găsirii supravieţuitorilor, cred salvamontiştii.
"Salvamont Cluj a fost anunțat aproape cu o oră după noi", spune Istvan Pinter, șeful Salvamont Bihor.
Mircea Petrescu, primul salvator care a ajuns la epava avionului, a realizat o serie de fotografii la faţa locului, aşa cum procedează la fiecare misiune pe care o are. Imaginile le-a pus la dispoziţia presei, pentru ca mai apoi să fie acuzat că le-a vândut mai multor publicaţii.
"A crezut că presa îi este prietenă. Așa ceva nu există. Deci a fost o prostie ce o făcut și o greșeală imensă și nu va mai face cu siguranță", spune Pinter.
Digi24 Oradea a intrat în posesia acestor fotografii, însă nu ne-au fost solicitate recompense financiare pentru publicarea acestora.
reporter: Ariadna Bălăian
operator: Monica Pop