Deşi recunosc că miile de locuri de muncă nou create ar fi mană cerească pentru regiunea Roşia montană, parlamentarii și politicienii din Bihor pun în balanţă impactul pe care proiectul îl va avea asupra mediului înconjurător.
„Aducem ca argument că nu avem de lucru şi atunci distrugem un munte. Şi mai ales că noi, ca politicieni, trebuie să ne gândim ce rămâne din ţara asta şi peste 50 de ani", spune Cristian Bodea, senator PNL de Bihor. „Facem exact ca și hoții: furăm repede acuma și om vedea ce o să fie peste 10 ani."
UDMR s-a arătat, încă de la început, sceptică în ceea ce privește reînceperea exploatării miniere din Roşia Montană. Doi dintre foştii miniști ai Mediului care provin din rândurile Uniunii au blocat acest proiect. Ceea ce, de altfel, va încerca să facă UDMR şi la ora votului din Parlament.
„Acel aur va rămâne al României, poate că în perspectivă vom găsi acele tehnologii care nu vor fi atât de poluante, cu eficiență mai mare", este de părere Szabo Odon, deputat UDMR de Bihor.
Ecologiştii ameninţă că se vor pune în faţa utilajelor
Sunt şi voci care ar accepta începerea exploatării, în cazul în care Parlamentul ar decide acest lucru.
„Dacă trece această lege în mod favorabil pentru investitor, exploatarea minieră începe în decembrie 2016", dezvăluie Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor.
Ecologiştii resping cu hotărâre proiectul Roşia Montană şi ameninţă cu noi proteste.
„Raderea a patru munți, a sute de gospodării, a șapte biserici și a unei mulțimi de monumente a naturii pe o suprafață de 2000 de hectare și afectarea a 27 de arii protejate este un proiect nociv", crede Orlando Balaj,directorul de programe al Academiei Civice Bihor. „Acest proiect nu se va duce la bun sfârșit pentru că oamenii din România, prietenii Roșiei Montane vor bloca aceste proiect printr-o rezistență civilă de durată. Vor merge în fața utilajelor și le vom bloca."
În Oradea, un nou protest împotriva proiectului este anunţat pentru duminică, la ora 17, în faţa Prefecturii Bihor. Şi beiuşenii vor ieşi în stradă sâmbătă.