În satul Drãgoteni din Bihor, doi tineri au transformat o casã bãtrâneascã, veche de 150 de ani, cu laviţe sculptate, farfurii de lut şi paturi de paie, într-o casã de vacanţã. Acolo şi-au invitat prietenii, la un Revelion tradiţional. Au pregãtit şi mâncãruri dupã reţete vechi, cum ar fi pâinea pe vatrã.
"Am învãţat-o de la bãtrânele din sat, foarte simplu, fãinã, apã, drojdie, sare şi suflet şi rugãciune. Cã aşa creşte pâinea, prin rugãciune", spune Andrada Tempelian.
La 15 kilometri depãratre, în comuna Roşia, gospodinele au pregãtit toatã ziua mâncãrurile tradiţionale pe care le-au pus apoi pe masa de sãrbãtoare, pentru familie sau turiştii care şi-au petrecut aici Revelionul.
Conform tradiţiei, colindãtorii au mers din casã în casã şi i-au urat pe gospodari, ca sã aibã noroc şi prosperitate în noul an. La Roşia, obiceiul colindului ţine pânã la Boboteazã, atunci când se încheie sãrbãtorile de iarnã.
"Am ales o zonã turisticã, o zonã frumoasã, am venit aici cu prietenii, am ales zona la comun, am fost cu toţii de acord, am vãzut fotografii pe internet", dezvăluie un turist.
"Probabil le place mâncarea noastrã, pãlinca şi, de ce nu, frumuseţile cu care Dumnezeu a înzestrat aceastã zonã. Eu mereu spun cã Roşia este o Românie în miniaturã", este de părere Florin Bonca, primarul comunei Roşia.
Aceastã zonã din Munţii Apuseni este vizitatã anual de peste zece mii de turişti români şi strãini.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță