Rețetă din Bihor pentru cozonacii de Paște

Data publicării:
reteta cozonaci

Nelipsit în zi de sărbătoare de pe mesele românilor, cozonacul se prepară în orice parte din țară, dar după rețete diferite. În Bihor de exemplu, gospodinele preferă să umple aluatul cu nucă sau mac. De patru ore e nevoie pentru plămădirea unui cozonac dulce și gustos.

Primul pas care trebuie făcut este prepararea aluatului. Pentru acesta e nevoie de un ou,100 de mililitri de ulei, 100 de grame de zahăr și un sfert de kilogram de lapte. La acestea se adaugă sare, drojdie şi făină într-o cantitate cât mai mare. Se mai folosesc esenţă de vanilie, suc de lămâie și coajă de lămâie răzuită.

Pentru început drojdia se amestecă într-un bol cu puţină sare, pentru a se topi mai repede. Se adaugă gălbenuşurile și zahărul.

"Trebuie să le învârtim bine bine de tot, până când se topeşte bine, iar acum mai adăugăm uleiul într-o măsură asemănătoare cu zahărul", spune Floare Bocoi.

Gospodina mai adaugă câteva grame de esenţă de vanilie, dar şi laptele.

"Adăugăm făina ca să se facă aşa, frumos, un aluat nu prea tare. E acoperit cu făină, îi facem o cruce, pe el să dospească, îl acoperim cu un prosop şi îl lăsăm o oră şi jumătate la dospit."

Între timp gospodina nu stă degeaba. Pregătește amestecul de nucă, zahăr, esenţă de rom, coajă de lămâie şi scorţişoară, pe care îl frământă cam 3 minute.

Ia apoi o pensulă cu ajutorul căreia unge cu ulei tăvile în care se va rumeni cozonacul.

Peste aluatul dospit se adaugă spuma din ouă, făină şi câteva grame de untură, iar compoziția se frâmântă timp ce cinci minute. Aluatul rezultat se rupe în două părţi egale şi este întins; mai întâi cu mâna, după care cu o unealtă din lemn. Gospodina așează apoi umplutura din nucă, mac, rahat sau cacao.

Preparatul este așezat apoi în tavă și introdus în cuptorul încălzit cu minute bune înainte, la o temperatură de peste 150 de grade. După aproape trei sferturi de ceas, cozonacii aburinzi sunt scoși și așezați la loc de cinste pe masa de Paște.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Rob Magowan
General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...