Trei roboţi medicali uriaşi îi ajută pe pacienţii cu deficienţe motorii să-şi redobândească mersul şi să-şi folosească mâinile din nou. Se întâmplă la Spitalul de Recuperare Medicală Băile Felix, unde performantele aparate sunt folosite la capacitate maximă. Sute de pacienţi din toată ţara beneficiază, lunar, de terapie cu ajutorul dispozitivelor robotizate.
Unul dintre roboţi, de tip Lokomat, reproduce fidel mersul uman. Cu ajutorul acestui sistem şi la indicaţiile kinetoterapeutului, pacienţii execută exerciţii prin care îşi pot recăpăta mobilitatea picioarelor.
Printre cei care beneficiază de ajutorul aparatului se află Eugen Mirică, un bărbat care de la începutul anului este imobilizat într-un scaun cu rotile, în urma unui accident de muncă. Atunci a început şi recuperarea, iar rezultatele sunt deja vizibile.
"- Odată cu Lokomatul începi şi tu să mişti şi depui efort.
- Dar rezultatele sunt vizibile?
- Da, încetul cu încetul începi să blochezi genunchii, să ai echilibru, da, te ajută”, spune bărbatul.
Terapia cu ajutorul dispozitivelor robotizate este utilă pacienţilor cu probleme cauzate de afecţiuni neurologice. În fiecare lună, în jur de 300 de pacienţi care ajung la spitalul din Băile Felix beneficiază de astfel de şedinţe de recuperare.
"Permite repetarea a unor exerciţii fizice la un nivel de intensitate de durată şi de reproductibilitate foarte mare ceea ce în practica fizioterapeutului din terapia clasică, nu este posibil”, susţine Daiana Popa, medic primar, secţia recuperare adulţi.
Pacienţii care beneficiază de terapie robotizată sunt selectaţi de către o comisie. Dacă încep exerciţiile cât mai repede, şansele ca ei să-şi recapete mobilitatea sunt mai mari.
"De exemplu, după un accident vascular cerebral, când se instalează deficitul motor, să înceapă cât mai repede. Nu toţi pacienţii neurologici pot să beneficieze din două motive: unul ar fi contraindicaţiile. Şi noi ţinem cont şi trebuie să se ţină cont de potenţialul de recuperare a pacientului respectiv”, a precizat Ioana Cheregi, medic primar, secţia recuperare adulţi.
Spitalul din Băile Felix este dotat cu încă doi roboţi: unul destinat copiilor şi altul pentru recuperarea pacienţilor cu pareze la braţe. Cel mai utilizat este însă Lokomatul din cauză că există foarte multe solicitări.
"12 ore pe zi funcţionează aparatul fără pauză. Firma producătoare a fost surprinsă pentru că volumul mare de pacienţi şi numărul mare de ore de funcţionare, spun ei că este mai mare decât oriunde în lume”, a declarat Ramona Suciu, managerul Spitalului de Recuperare Medicală din Băile Felix.
Doi dintre roboţi au fost cumpăraţi din veniturile proprii ale spitalului, iar dispozitivul de tip Lokomat a fost achiziţionat printr-un proiect transfrontalier.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş