Nu mai puţin de opt incendii de vegetaţie uscată au fost înregistrate în prima zi a săptămânii, în decurs de aproape 7 ore, în Bihor. În total, focul a afectat o suprafață totală de aproximativ 13 hectare.
De la ora 11:20 până la 18:15, pompierii militari bihoreni au fost chemaţi să stingă flăcările care au cuprins vegetaţia de pe terenuri virane situate în Beiuș, Lunca, Rieni, Băile 1 Mai, Sântandrei, Chișirid, Săcueni și Peștere.
„Cauza probabilă a acestor incendii a constituit-o utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor”, a relatat maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
Pompierii reamintesc că arderea vegetației uscate în scopul curăţării terenurilor a dus la incendii violente, soldate cu rănirea unor persoane ori cu distrugeri materiale.
„În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine (...) accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permis de lucru cu focul. Acesta din urmă este emis, prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens”, susţine purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
Potrivit specialiştilor, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: - condiţii meteorologice fără vânt; - colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; - executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; - curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; - desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; - asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; - supravegherea permanentă a arderii; - stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; - interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
„Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, astfalt, bitum, ulei etc”, se arată într-un comunicat al ISU Crişana.
Încălcarea acestor reguli este sancţionată cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.