E a doua zi de protest a şoferilor şi vatmanilor din Oradea. Niciun autobuz şi niciun tramvai nu au ieşit astăzi în oraş. Angajaţii societăţii locale de transport în comun refuză să reia lucrul până nu le sunt îndeplinite cererile. De cealaltă parte, conducerea OTL a sesizat Tribunalul Bihor în legătură cu legalitatea protestului.
A fost a doua dimineață la rând când angajații OTL s-au prezentat la lucru, dar au refuzat să iasă pe trasee cu autobuzele și tramvaiele. La fel ca marți, transportatorii au pichetat intrarea în societate. Conducerea le-a transmis că a sesizat Tribunalul Bihor care se va pronunța în cel mult 48 de ore dacă protestul este sau nu legal.
"Dânşii au specificat că noapte e un sfetnic bun! Eu am spus că era un sfetnic bun dacă ar fi mers la lucru în atare condiţii, toate înţelegerile până la alte negorieri, până la soluţionarea în tribunal, au căzut", a declarat Viorel Pop, directorul OTL.
"Acum dimineaţă a venit domnul director şi a spus oamenilor că nu mai este valabilă acea ofertă de ieri. La fel oamenii au răspuns că nici a noastră cerere nu mai este cea de ieri s-a majorat la 3.500 de lei", a spus Virgil Mânz, lider sindical OTL.
Șefii OTL le-au oferit angajaților o majorare salarială cu 250 de lei și o creștere a valorii tichetelor de masă de la 12 lei la 15 lei. Ambele oferte ar fi urmat să intre în vigoare de la începutul lui 2018. În schimb, angajații au cerut 1.000 de lei în plus la salariu și acordarea tichetelor mărite încă din acest an.
"Au fost 4 negocieri salariale şi nu au fost probleme în patru rânduri; timp de 8 ani nu a fost nici un fel de problemă în momentul în care s-au dat treptat, treptat, creşteri salariale. Acum dintr-o dată dorim 50% - este enorm", consideră directorul OTL.
Blocajul în transportul în comun i-a făcut pe mulți orădeni să plece pe jos spre locul de muncă.
"Am venit pe jos la lucru, din Nufărul până aici, în centru."
"Pe jos. Lucrez în Sînmartin şi voi merge până acolo o oră şi până în Sînmartin, de la gară."
Alţii au apelat la taximetre.
"E o cheltuială normal, e mai scump cu taxiul.
"Este un haos complet. Pur şi simplu nu se merită să mergem la serviciu din cauză că dăm pe taxi 20-25-30 de lei."
Soferii taximetrelor spun că în ultimele două zile numărul comenzilor a crescut foarte mult.
"Motorul se opreşte foarte rar, în continuu, în continuu."
Potrivit conducerii OTL, protestul aduce societăţii pierderi zilnice de peste 200 de mii de lei.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş