Aproape 100 de mineri ce lucrează în mina Băiţa au încetat munca, nemulţumiţi că directoarea exploatării şi-a dat demisia. Protestatarii consideră că aceasta a fost obligată să facă acest gest.
"Cei din consiliul de administraţie i-au sugerat doamnei director ca partea minei cu metale neferoase să fie închisă. Dânsa şi-a dat demisia când a auzit sugestia", spune un miner.
"Noi am zis gata, toţi nu mai intrăm pe mină. Până la repunerea doamnei director pe funcţie, nu începem activitatea", a anunţat Gheorghe Toma.
"Nefiind doamna director în funcţia de conducere, director general, cred că toată lumea este afectată şi riscă locul de muncă", este de părere Ioan Criste.
Minerii au cerut ca directoarea să primească un nou mandat. Ei se tem că vor urma disponibilizări, despre care spun că vor cauza probleme tehnice grave.
"Neextrâgându-se apa se vor inunda galeriile, unde este un potenţial zăcământ de viitor, unde lucrează 25 de oameni care ar putea rămâne fără obiectul muncii."
Ionel Dancă, membru al Consiliului de Administraţie al minei Băiţa, a replicat: "Ce aţi relatat dumneavostră este o diversiune. Nu se pune problema închiderii şi a inundării minei."
Prefectul de Bihor s-a întâlnit cu minerii şi a încercat să aplaneze conflictul.
"Îmi doresc ca aceşti oameni să-şi păstreze locurile de muncă, să le securizeze. Se poate întâmpla prin păstrarea contractului pe care azi mina Băiţa îl are cu Azo Mureş, un contract ferm."
Ortacii spun că mina Băiţa s-a redresat datorită managementului fostei directoare. Aceasta a semat două contracte cu firme ce prelucrează dolomita necesară obţinerii de îngrăşăminte chimice. În 2009 exploatarea a fost la un pas de faliment dupa ce doi investitori, unul suedez şi altul chinez, nu au plătit salariile timp de mai multe luni. Minerii spun că sunt decişi să se blocheze în subteran, dacă revendicările nu le vor fi ascultate.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş