La fel ca în fiecare duminică din ultimele luni, peste 200 de protestatari s-au adunat în Piața Unirii din Oradea. Aflați la cea de-a noua săptămână de proteste, oamenii au scandat împotriva măsurilor luate de Guvern și au cerut demisia premierului Victor Ponta și a liderului PNL, Crin Antonescu, oamenii spun că nu se vor opri decât în momentul în care proiectul de exploatare de la Roșia Montană va fi anulat.
"În continuare, atât Guvernul, cât și compania își susțin punctul de vedere și vor să demareze acest proiect nociv pentru România, motiv pentru care continuăm să ne opunem", spune Cătălin Popa.
După câteva minute de scandări în centrul Oradei, militanții au pornit într-un marș prin întreg oraşul. "Important ca orădenii să vadă să înțeleagă mesajul nostru să vadă că protestăm să vadă că suntem oamenii absolut normali, oameni ca ei."
La finalul marșului, protestatarii au aprins lumânări și au păstrat un moment de regulegere în memoria celor 89 de oameni care au murit în accidentul din 1971, de la Certej din judeţul Hunedoara.
"O tragedie mușamalizată pe vremea lui Ceaușescu și anume s-a rupt barajul de decantare din acea localitate. Era o noapte de sâmbătă spre duminică, la cinci dimineața; e ca și cum în Oradea oamenii ar fi surprinși la cinci dimineața de un val de acid."
Trecerea la ora de iarnă schimbă și programul protestelor din perioada următoare. Astfel, duminica viitoare, marşul împotriva exploatărilor cu cianuri va începe la ora 16.
reporter: Claudiu Mihuț
operator: Gabor Szilagyi