Propunere | Ghizii locali, protejaţi de Poliţia turistică

Data publicării:
oradea turisti

Poliția Turismului - este instituția pe care o cer cu insistență profesioniștii în turism din România pentru a-i proteja pe ghizii locali în fața celor străini. Asta în situația în care un grup de turiști poate fi însoțit la noi de propriii îndrumători, în timp ce în Occident această practică este interzisă. Sunt însă slabe șanse ca propunerea să fie adoptată: proiectul de lege a turismului aflat în dezbatere publică nu suflă un cuvânt despre un asemenea organism.

Ca să afle cât mai multe lucruri despre locurile ori clădirile pe care le vizitează, turiştii străini care vin în România apelează de cele mai multe ori la propriii îndrumători de grup, nu la cei localnici. E o situaţie cel puţin incorectă faţă de ghizii autohtoni, spun specialiştii în domeniu. Asta pentru că un localnic cunoaşte amănunte pe care străinii nu au cum să le ştie.

„Dacă eşti bine documentat, ştii nişte picanterii. Sunt lucruri generale pe care le pot ştii, toţi dar dacă eşti pregătit, doar dacă eşti de-al locului poţi să le oferi turiştilor informaţii”, spune Marius Florea, ghid naţional.

Deşi legea actuală prevede care sunt condiţiile pentru a deveni ghid local, ea nu interzice explicit străinilor să fie ghizi în România. Ca să schimbe situaţia, autorităţile gândesc modalităţi de susţinere a profesioniştilor locali.

„În momentul în care piaţa devine cu adevărat activă trebuie să avem o protecţie sau un sistem de sustinere a ghizilor locali astfel încât unei zone şi obiective turistice să poată fi accesate doar pe baza unor ghizi locali bine pregătiţi”, spune Mihai Jurca, director APTOR.

Specialiştii susţin că în acest sens legea cadru a turismului, aflată acum în dezbatere, ar trebuie să prevadă constituirea unei poliţii turistice. Aceasta funcţionează în mai multe state europene şi verifică inclusiv ca ghizii de pe străzi să fie locali, nu străini.

„Conform legislaţiei europene nu ai voie să prestezi o muncă dacă nu eşti calificat. Ceea ce ei urmăresc prin poliţia turistică şi prin urmărirea grupurilor de străini în generale este eliminarea acestei munci la negru. Poliţia turistică protejează în primul rând patrimoniul naţional. Poliţia turistică vine îi pune cătuşele şi îl duce la secţia de poliţie pentru că face un lucru ilegal”, susţine Alina Giurgiu, managerul şcolii de ghizi din Oradea.

Însă ministrul Turismului, Titus Dobre, nu consideră necesară o asemenea iniţiativă: „Nu ştiu dacă trebuie să discutăm despre o poliţie turistică, dar cred că o colaborare mai bună între instituţii ale statului cred că poate duce la o scădere drastică a acestui fenomen.”

În prezent, în Oradea există sunt acreditaţi 25 de ghizi de turism.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri