Călătorii care intră în Gara din Baia Mare nu pot să nu observe starea de degradare în care se află clădirea. Băncile vechi, mirosul greu de suportat, mizeria sau lipsa coşurilor de gunoi îi întâmpină încă din sala de aşteptare, iar pe ziduri se văd urmele trecerii timpului. Localnicii spun că din 1974, de când trenurile vin şi pleacă din gara băimăreană, nu s-a mai făcut nicio renovare.
„De atunci nu s-a mai reparat. Pe aici pe jos e tare nasoală treaba, miroase urât."
„Să scoată oamenii străzii din sala de aşteptare."
În faţa acestei situaţii, administraţia locală a cerut modernizarea gării. Reşedinţa Maramureşului aspiră la titlul de Capitală Europeană Culturală în 2021 şi are nevoie de o reţea bună de transport.
„Avem dorinţa ca oraş să scăpăm de o ruşine, gara oraşului nostru. Să asfaltezi un peron, să faci curăţenie, să pui câteva bănci, să speli geamurile, să speli sala de aşteptare, să speli toaletele nu ţine de bani, ci de buna gospodărire şi de respectul pe care îl are o instituţie faţă de cetăţeni", consideră Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.
Reprezentanţii CFR spun că în gara din Baia Mare se fac atât reparaţii curente şi lucrări de întreţinere, cât şi de igienizare. Primele lucrări de amploare sunt programate la peroane.
"Vom desfășura lucrări de refacere a mixturii asfaltice a peroanelor aferente liniilor I, II, III, asta înseamnă lucrări de reparații la o suprafață totală de peste 4000 mp. De asemenea, vom monta și acele scaune din plastic, bănci metalice pe peroane", dă asigurări Oana Brânzan, șef serviciu CFR Relații Mass-Media.
Deşi proiectul e prioritar pentru CFR, modernizarea gării din Baia Mare ar putea fi demarată abia în 2016, susţin cei de la Căile Ferate. Asta pentru că investiţia este inclusă în programele de reabilitare cu bani europeni, care vor începe anul viitor.
Reporteri: Laura Breb, Diana Grad
Operator: Kristian Kosa