Doamnele care vând varză murată în piața Rogerius din Oradea au experienţă în ceea ce priveşte prepararea murăturilor. Spun că aspectul cel mai important în tot procesul îl reprezintă alegerea mirodeniilor potrivite.
"Punem mărar, felii de morcov, ardei iute, piper boabe și hrean, cimbru, boabe de muștar și o cantitate potrivită de sare", spune Katalin Kerezsi, vânzătoare.
Un kilogram de varză murată este vândută cu 5 lei. Prețul la castraveți variază între 3,5 lei și 4,5 lei.
Cei care au timp și răbdare, se pot apuca de treabă chiar acasă.
"- Castraveți cu picant fix, dulce-acrișor. - Și cum vă iese? - Foarte bun. Totdeauna de când știu rețeta asta, tot așa îi pun."
"- Punem zacuscă mai târziu, cam peste 2 săptămâni. - Rețetele de unde vin? - De la mama, de la bunica, de la colege."
Specialistele spun că muratul durează cu atât mai mult cu cât e mai frig afară. Vara este suficient ca varza să stea în butoi două săptămâni, dar iarna are nevoie și de două luni.
Reporter: Orsolya Nagy Operator: Constantin Gheorghiță Editor web: Adrian Laboş