Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea: "Atât timp cât lucrările se vor definitiva în decembrie 2015, cert că pe 2014 vom lucra în acelaşi sistem, pe aceeaşi schemă de funcţionare, cu echipamentele pe care le avem la dispoziţie şi cu reţelele parţial reparate."
Asta înseamnă că apa fierbinte necesară încălzirii apartamentelor din Oradea va fi produsă şi distribuită cu echimentele vechi de câteva decenii. Prima verigă slabă a centralei ce funcţionează din 1966 sunt cazanele. Nu a trecut un an în care unul dintre cele trei care funcţionează pe cărbune să nu aibă probleme tehnice.
"- Există posibilitatea ca aceste cazane pe care le avem acum în funcţiune să cedeze şi în această iarnă ?
- Vor apărea probleme şi în această iarnă, dar prin înlocuirea cazanului în funcţie nu va fi afectată furnizarea agentului termic pentru populaţie", dă asigurări Francisc Daniel, directorul tehnic al Electrocentrale Oradea.
În ciuda asigurărilor, orădenii sunt convinşi că iarna care urmează le va aduce zile fără căldură în calorifere. Defecţiunilor apărute la cazanele CET li se pot adăuga avarii la magistralele de apă caldă din oraş.
"Aproape în fiecare iarnă şi în această intersecţie au avut loc avarii la această conductă!"
Şefii societăţii Electrocentrale spun că au fost făcute reparaţii în zonele cu probleme şi dau asigurări că defecţiunile nu vor apărea la reţelele noi.
"Pe celelalte gradul de apariţie este acelaşi ca în anii trecuţi. Zona cu un grad mare de apariţie a defectelor este magistrala 1 şi 3 care sunt în lucru", susţine directorul tehnic al Electrocentrale Oradea.
Din cei 77 de kilometri de magistrale, au fost înlocuiţi 17 kilometri. Alţi 20 de kilometri de conducte destinate distribuirii căldurii ar putea fi schimbate în 2015.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş