Pregătiri pentru banii europeni. Prin POR, antreprenorii au la dispoziţie cu 3,5 miliarde de euro mai mult

Data publicării:
POR dosare

În sesiunea precedentă, prin Programul Operaţional Regional (POR) i-au fost oferiţi României 4,71 de miliarde de euro. Din aceştia, aproape 700 de milioane de euro reprezintă valoarea finanţărilor pentru cele 713 proiecte alese din peste 1300 depuse în regiunea de nord-vest. Pentru perioada 2014-2020 miza crește.

"Noul program 2014-2020 are în primul rând o alocare semnificativă mai mare un total de 8,25 miliarde de euro, cu 3,5 miliarde mai mult decât în perioada anterioară; de asemenea, un număr dublu de axe prioritare, 12 față de 6", a explicat Călin Măgurean, șeful departamentului evaluare selecție POR Nord-Vest.

Noua etapă de finanțare prevede câteva noutăți ce vin în ajutorul celor ce depun proiecte: scurtarea perioadei de evaluare a proiectului, reducerea numărului de documente și introducerea unui model de contract standard. Sunt motivele pentru care "ne așteptăm la un aflux foarte mare de proiecte, dat fiind faptul că ajutorul financiar nerambursabil va fi 100% nerambursabil, adică ajutorul de 200 de mii de euro va fi nerambursabil; beneficiarul nu va trebui să facă dovada unei cofinanţări",spune Cristian Dehelean, reprezentantul unei firme de consultanță

Specialiştii spun că, spre deosebire de precedenta sesiune, în care selecţia s-a făcut pe principiul "primul venit, primul servit", acum va fi vorba de o adevărată competiţie.

"Se vor face lansări cu termen limită de depunere, vor fi evaluate toate proiectele, se va face un clasament al punctajelor și vor fi finanțate acele proiecte care ce obțin punctajele cele mai mari", a detaliat șeful departamentului evaluare selecție POR Nord-Vest.

Totuşi, în lipsa unei date certe de la care programul va fi operațional, cei care vor să obțină finanțări au început să adune documente pentru a fi primii care îşi depun dosarele pentru noua sesiune.

"Pentru că ultima dată, după câte știu, au fost înghesuială la depunere au fost foarte multe cereri depuse, termenele au fost scurte și atunci oamenii pregătesc din timp să fie între primii", spune Mircea Droc, reprezentant ADR Nord-Vest Bihor.

Aşa procedează Iuliu Jakab, patronul unei firme de obiecte pirotehnice din Oradea. În sesiunea 2007-2013 a obţinut 100 de mii de euro prin Programul Operaţional Regional, bani cu care şi-a cumpărat echipamente. Acum vrea să depună un nou dosar: "S-ar putea să se epuizeze fondurile respective. Deja consultantul ne pregătește documentația; valorile finale încă trebuie să le trecem în documentele necesare pentru proiect."

Pentru astfel de antreprenori, firmele de consultanță îşi oferă serviciile pentru efectuarea primelor demersuri birocratice.

"Îi facem o analiză de punctaj să vadă ce șanse ar avea. Dacă investiția vizează construcția îi recomand să ia legătura cu un proiectant", susţine Cristian Dehelean, reprezentantul unei firme de consultanță.

La rândul lor, constructorii pot face chiar şi studiul de fezabilitate, iar cei ce vor să cumpere echipamente pot lua legătura cu furnizorii şi să perfecteze actele viitoarelor achiziţii. Primele linii de finanţare prin Programul Operaţional Regional vor fi disponibile din primele zile ale lui 2016.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri