Insolvenţa este procedura prin care o companie care nu mai are lichidităţi îşi reorganizează activitatea, fără a închide afacerea. După noul Cod al Insolvenţei, pot apela la această procedură numai firmele care au datorii de 40 de mii de lei sau creditorii care au de recuperat această sumă. La aceasta se adaugă o condiţie.
„La confirmarea unui plan de reorganizare obligativitatea prevederii de plată a minim 50% din creanţele stabilite prin tabelul definitiv de creanţe. Sunt pe rolul Tribunalului Bihor cereri de intrare în insolvenţă pentru creanţe de 10 până la 100 de lei", explică Cristian Monenci, judecător sindic.
Înăsprirea legii vine în urma bănuielilor că marii datornici demarau procedura doar ca să nu-şi achite creanţele.
„Modificările legii insolvenţei aduc completări şi detalii binevenite", consideră Dacian Palladi, analist financiar. "Mă refer aici legătura dintre administratorul judiciar şi la obligaţia de a colabora strâns cu judecătorul ca procedura să îşi atingă obiectivele."
Ultima mare firmă din Bihor care a beneficiat de protecţia insolvenţei, după vechiul cod, este Selina, compania care aparţine omului de afaceri Beniamin Rus. Surse judiciare spun că dosarul de insolvenţă a fost aprobat de Tribunalul Bihor chiar înaintea unei executări silite din partea ANAF, pentru datorii la bugetul de stat.
"Foarte multe contracte sunt nefuncţionale de ani bun, am cel puţin 10 milioane de euro de recuperat din piaţă. În aceste condiţii nu sunt de acord să plătesc penalizări, la absolut toată lumea, inclusiv la ANAF. Plătesc penalizări pe facturi neîncasate şi nu mi se pare normal. Acum, că suntem în insolvenţă, vom şi renunţa la contractele pe care le considerăm dezavantajoase", spune Beniamin Rus, patronul firmei Selina din Oradea.
Graba cu care Selina a decis intrarea în insolvenţă după vechiul cod spune multe despre cât de avantajoasă este pentru companii noua formă a legii. Specialiștii spun că cel mai afectate sunt însă firmele mici, din cauza noul prag impus pentru intrarea în insolvență. Ele vor fi nevoite să acumuleze datorii sau penalizări, pentru că doar așa pot beneficia de o reorganizare în cadrul insolvenţei.
„S-ar putea să fie firme care nu au atât de mari datorii să intre în insolvenţă şi să vrea să intre în insolvenţă. Nu vor reuşi, e o încercare de a se reorganizare sau să se menţină pe linia de plutire", susţine Ioan Mintaş, prim-vicepreşedinte CNIPMMR.
O soluţie pentru firmele mici ar putea fi facilităţile oferite de stat întreprinderilor: scutirea de impozit pe profitul reinvestit sau reducerea CAS cu 5%. Patronii speră ca neconcordanţele care vor apărea cu aplicarea legii să fie modificate ulterior.
reporter: Laura Breb
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş