Pomana porcului, în centrul Oradei

Data actualizării: Data publicării:
gospodari carne

Cum se prepară cârnații, toroșul sau jumările? Răspunsul la această întrebare a fost aflat de orădenii care în weekend au trecut pragul Festivalului Pomana Porcului, organizat pentru prima dată într-un parc din centrul orașului. Atenți la sfaturile primite de la bucătari, mulți au plecat acasă cu bucate tradiționale, cumpărate de la participanții la festival.

Gospodarii s-au trezit încă de la primele ore ale dimineții și, înainte să ajungă la festival, au sacrificat animalele în locuri autorizate. Au adus  carnea în parcul din centrul orașului și au pus cazanale la foc. Sub privirile curioase ale trecătorilor, bucătarii au început să prepare jumările.

"Un pic de apă pe fundul cazanului, apoi se pune grăsimea la topit. Durează ceva până când se topește bine grăsimea, ca să devină ulterior crocantă. Se pot mânca cu murături de casă şi merge și o pălincă", spune Dan Boroș, bucătar.

"De la ineditul târg cei interesați au putut să își cumpere vin fiert, slănină, cârnați, caltaboși, ceapă, roșie, jumări, dar și tradiționalul toroș, obținut din carne de porc crescut în gospodărie", a relatat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

carnati jumari

"S-a prăjit puțin ceapa pentru gust, apoi piper, se călește carnea și când e gata se pune varză murată cu foi de dafin, toate din beciul nostru. Se lasă la fiert cam aproape o oră", explică Lenuța Boroș, bucătar.

De pe mesele bucătarilor nu au lipsit cârnații și caltaboșii, care, spun specialiștii, nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători.

Toți comercianții se laudă că porcii au fost crescuți în gospodărie doar cu furaje naturale care îi dau cărnii un gust deosebit.

"Caltaboșul se prepară din carne de porc, ficat, orez, condimente și în funcție de cantitatea pe care o avem poate dura până la două ore. Rețeta este foarte veche, din familie a rămas", recunoaşte Mercedes Covaci, comerciant.

Cei mai mulțumiți au fost vizitatorii care au văzut cum se tranșează porcul și cum poate fi folosită întreaga carne. În plus și-au dus și acasă produse bio.

"Am gustat bucate tradiționale au avut un gust deosebit de bun. Mai bun decât cele din magazine."

"Ar fi ideal pentru toți părinții să își aducă aici copiii să vadă ce e natural, cu ce mânâncă ei la fast-food."

Festivalul a fost deschis și duminică, în Parcul Bălcescu, începând cu ora 10.

Reporter Claudiu Mihuț
Operator Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...