Scene violente pe o stradă din Oradea. Un paznic al unui domeniu de vânătoare din Bihor a fost atacat cu un obiect metalic de un bărbat care i-a tăiat calea cu maşina în trafic. Victima susţine că acesta ar fi un braconier care a fost împiedicat de mai multe ori să vâneze. Poliţia anchetează cazul, mai ales că în ajutorul agresorului ar fi sărit şi un om al legii.
Aceste scene violente s-au petrecut săptămâna trecută, în plină zi, pe o stradă aglomerată din Oradea. Un individ înarmat cu un obiect metalic a blocat şi a atacat maşina unui paznic de vânătoare, după care s-a făcut nevăzut. Nu este primul incident de acest gen, spun reprezentanţii domeniului de vânătoare.
"Din anul 2011, de când am preluat acest fond de vânătoare, ne confruntăm cu acest grup infracţional format din recidivişti care au braconat pe acest fond de multă vreme, inclusiv poliţişti care au fost implicaţi în aceste acte de braconaj", susţine un paznic de vânătoare.
După incidentul din trafic, victima a urmărit agresorul până în prima comună de lângă Oradea, după care a sunat la 112. Un echipaj al Poliţiei Rutiere şi-a făcut imediat apariţia, însă în zonă a venit şi un poliţist cu maşina personală.
"L-au sunat să le sară în ajutor. Când a ajuns acolo şi cei de la Rutieră voiau să legitimeze infractorii şi să le deschidă maşina, le-au cerut cheile, domnul subcomisar i-a poftit în casă, baricadându-se acolo", susţine paznicul.
În maşina de teren condusă de agresor, oamenii legii au găsit bâte de baseball şi alte obiecte metalice. În plus, autovehiculul cu numere de Italia era radiat din circulaţie. Poliţia anchetează atât incidentul din trafic, cât şi comportamentul poliţistului prezent la legitimarea celor implicaţi.
"Conducerea IPJ Bihor a dispus efectuarea de verificări de către poliţiştii Biroului Control Intern, urmând ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsuri în consecinţă", a precizat comisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Contrele dintre paznicii fondurilor de vânătoare şi braconieri sunt dese, susţin reprezentanţii fondului. Acestea pornesc de la ameninţări telefonice, până la membre de animale aruncate la intimidare în faţa cantonului asociaţiei de vânătoare.
Într-o scrisoare adresată de World Wide Found în 2016 Guvernului României, organizaţia trăgea un semnal de alarmă cu privire la fenomenul braconajului în România. Specialiştii organizaţiei susţineau că autoritățile sunt implicate în mușamalizarea multor cazuri de braconaj, ceea ce duce la încurajarea fenomenului.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa