Ancheta DNA vizează modul în care un tânăr de 33 de ani din comuna bihoreană Budureasa a scăpat de închisoare pentru o tentativă de viol asupra fostei sale prietene. Deşi a fost condamnat în 2010 la 2 ani şi opt luni de închisoare, tânărul a beneficiat de o contestaţie în anulare pe baza unui act fals, susţin procurorii DNA.
"Era vorba de o contestaţie în anulare, la o decizie de condamnare a unei persoane pentru infracţiunea de viol. Cea de-a patra judecătoare, de la Curtea de Apel Oradea, a primit anumite produse", a declarat pentru Digi24 Oradea Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt DNA.
Practic, judecătorii au acceptat un act de împăcare între părţi, deşi acesta nu avea semnătura tânărului condamnat, aflat în acel moment în închisoare. Totul a ieşit la iveală în urma unui denunţ al cumnatului tânărului închis pentru tentativă de viol.
"În prezent, cei 4 magistrați își desfășoară activitatea în cadrul instanțelor la care sunt arondați. Până în prezent, nu dispunem de date suplimentare față de cele cuprinse în comunicatul afișat pe site-ul DNA", a completat Claudia Rus, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Oradea.
"Numai în măsura în care se dispune punerea în mişcare a acţiunii penale există obligaţia din partea preşedintelui Tribunalului Bihor să anunţe Consiliul superior al Magistraturii, pentru a dispune suspendarea acestora din funcţie", a transmis Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor.
Traficul de influenţă, susţin procurorii DNA, s-a făcut în schimbul unor sume de bani, dar şi al unor atenţii. Şi victima presupusului viol ar fi primit 30.000 de lei, pentru a-şi retrage plângerea.
"Orice sentinţă a mea s-a făcut în temeiul legii. Nu cunosc detaliile acestei urmăriri penale, se întâmplă deseori ca persoane să fie nemulţumite de actul de justiţie. Nu e pentru prima oara, aşa că nu mă impresionează", a declarat Ovidiu Galea, judecător în cadrul Tribunalului Bihor, unul dintre magistraţii vizaţi de ancheta DNA.
redactor: Bogdan Băcilă