Printre dealurile din nordul Bihorului, ascunse printre copaci, se află acareturile ultimei gospodării care a mai rămas în picioare din satul Pădureni. Cu decenii în urmă erau zeci de case, dar proprietarii au plecat ori s-au stins rând pe rând. Locuinţele s-au prăbuşit, iar unele au fost dărâmate în perioada comunistă.
Acum şi edilii au nevoie de documente oficiale ca să îşi amintească de satul de altădată.
"Erau în jur de 30 de gospodării. În momentul de față aceste gospodării nu mai există, este teren arabil peste tot; singura gospodărie care mai există este cea de la numărul 13 administrativ", explică Ionel Șipoș, secretarul comunei Viișoara.
Adică gospodăria în care, până acum câteva zile, îşi ducea traiul ultimul locuitor al satului. Însă bătrânul de 78 de ani s-a stins săptămâna trecută, lăsând în urmă un sat pustiu.
"Din nefericire, la ora actuală nu mai există nici un locuitor. Cândva, în 1968 avea și școală primară clasele I-IV", spune Vasile Beke, primarul comunei Viișoara.
Deşi minuscul, satul Pădureni a avut o istorie aparte. În ultima sută de ani a schimbat de mai multe ori comuna de care aparţinea administrativ. Nu a fost niciodată electrificat, drumul de acces nu a cunoscut atingerea asfaltului, iar localnicii îşi luau apa din fântânile săpate chiar de ultimul locuitor al aşezării.
"A fost o viață de coșmar pentru toată lumea pentru că nu era curent. Mergeam la fântână și trăgeam apa și mergeam în sus 4 case. Noi eram 7 frați. A fost o viață destul de grea acolo", îşi aminteşte Florica Lipai, fostă locuitoare a satului Pădureni.
Tocmai aceste greutăţi i-au făcut pe tineri să-şi contruiască un viitor în altă parte.
"Toată lumea, bătrânii toți au dispărut în cimitir, tinerii s-au cam tras la oraș și în alte sate că nu erau locuri de muncă", susţine Maria Papai.
"Satul Pădureni din comuna Viișoara din punct de vedere statistic face parte din categoria de localități cu un puternic declin demografic", consideră Dana Pașc, directorul Direcției de Statistică Bihor.
Deşi pustiu, Pădureniul va continua să apară în actele oficiale alături de celelate 3 sate care compun comuna Viișoara.
"Nu se poate radia. Rămâne mai departe în documentație și pe hartă tot satul comunei Viișoara. Figurează până la modificarea legii din 1965 care stabilea componența comunelor", spun autorităţile locale.
În ţară mai există 126 de localităţi fantomă, care nu mai sunt locuite de nimeni.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş