"Este gălăgie în partea aceea, şi în partea asta se aude drămite în partea cealaltă, este, vin tirurile, trenul, maşină peste maşină", a spus o orădeancă.
Stand-up: Florina Fofiu - reporter Digi24 Oradea
"În fiecare zi şi noapte mii de orădeni sunt nevoiţi să suporte zgomotul produs de traficul de pe şoseaua de centură. prin zonă mai trece şi trenul pe lângă zgomotul făcut de maşini însă autorităţile promit că în curând aici vor fi montate panouri antifonice astfel încât să diminueze zgomotul."
"Începând de săptămâna asta, probabil de poimâine vom începe la montaj, montăm prima dată picioarele urmând ca de săptămâna cealaltă să începem cu montatul panoului efectiv, costă aproximativ 120 de euro pe metru pătrat", a declarat Călin Vlad, directorul diviziei drumuri al firmei executante.
Specialiştii care au întocmit harta de zgomot au verificat traficul de pe toate cele 833 de străzi din oraş. Cele mai gălăgioase sunt Matei Corvin, Borşului, Podului, Ovidiu Densuşeanu, Calea Aradului, Calea Clujului şi Ogorului.
"Din studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii acest flagel numit zgomot este pe locul doi în ceea ce priveşte bolile care sunt la nivelul Uniunii Europene" , a spus Bogdan Lazarovici, reprezentantul firmei care a făcut harta de zgomot.
"Printre măsurile administrative ce vor fi discutate se numără amenajarea şoselei de centură astfel încât traficul să devină ma fluent, mai redus, apoi este amenajarea pistelor de biciclete, a zonelor pietonale dar şi impunerea unor limite de viteză sau a unot limite de tonaj pentru autovehicule", a declarat Mirela Macra, consilierul de presă al Primăriei Oradea.
Limita maximă de zgomot admisă pe timp de zi este de 70 de decibeli, iar pe timp de noapte 60 de decibeli.