"Bulvardul Decebal este unul dintre cele aglomerate șosele din Oradea. Zilnic pe aici trec mii de mașini iar atunci când vine și un tramvai așa cum se întampla acum zgomotul devine insuportabil și e din ce în ce mai greu sa te înțelegi cu persoanele din jur."
Situația este identica pe șapte strazi din Oradea, aflate în zona centrala. Specialiștii care au analizat în 2012 nivelul zgomotului din oraș au ajuns la concluzia ca traficul rutier și vechimea liniilor de tramvai sunt principalii factori care ridica nivelul decibelilor peste limitele admise. Așa ca au propus mai multe soluții.
Bogdan Lazarovici - specialist în cadrul firmei care a analizat zgomotul din Oradea
"Uniformizarea și fluidizarea traficului în sensul de unda verde pe strazile principale ar produce o reducere a numarului de zgomot deoarece mașinile pot merge la o viteza constanta motorul nefiind solicitat."
Regia locala de transport a promis ca va schimba liniile învechite și va înlocui garniturile depașite cu altele moderne. La rândul sau, administrația locala a decis sa ia masuri pentru "liniștirea orașului".
Anca Sas - purtatorul de cuvânt al Primariei din Oradea
"Avem propuse cateva proiecte pentru anul acesta și anul vitor pentru transformarea unor strazi din centru în pietonale."
Claudiu Mihuț - reporter Digi24 Oradea
"Una dintre soluțiile propuse pentru reducerea galagiei a fost implementata deja de CNADR care a montat mai multe panouri fonice pe centura orașului. Localnicii sunt însa În continuare nemulțumiți și spun ca zgomotul produs în special de mașinile de mare tonaj este foarte ridicat."
Autoritațile locale au cerut și sprijinul oradenilor. Aceștia au fost invitați sa își prezinte ideile pentru reducerea zgomotului din oraș în cadrul unei dezbateri publice.