Vasile Bologa a depus cerere la Primăria Oradea pentru a izola termic cu fonduri europene cinci blocuri de la asociaţia pe care o conduce. Potrivit ghidului de finanţare, 60% din costurile lucrărilor vor fi suportate de Uniunea Europeană, iar 40 de procente se împart între locatari şi administraţia locală, în funcţie de veniturile acestora. În ciuda birocraţiei, efortul merită, spun oamenii.
"Cheltuielile după reabilitare ar trebui să scadă cu cel puţin 40% din consumul de dinainte de reabilitare. Şi scad aceste cheltuieli categoric, pentru că noi avem un bloc reabilitat în care am putut face diferenţa în ultimii doi ani", explică Vasile Bologa, preşedintele asociaţiei de proprietari "Lacul Roşu" din Oradea.
Dacă veniturile locatarilor sunt foarte mici, atunci ar putea suporta doar 10% din valoarea lucrărilor. În medie, locatarii vor trebui să plătească 20 de procente. Potrivit noilor reglementări, asta înseamnă costuri cuprinse între 3.500 de lei şi 6.000 de lei pentru un apartament cu două sau trei camere.
Unii consideră necesară izolarea blocurilor, alţii o resping
"Eu sunt pensionar şi nu-mi permit aşa ceva", spune un locatar. "Eu cred că merită să fie reabilitat", în contracarează altul.
Lucrările de anvelopare a blocurilor au fost stopate anul trecut în Oradea. Şi asta pentru că ministerul dezvoltării nu a trimis banii necesari. pe lista de aşteptare sunt acum 8 blocuri, ale căror lucrări costă 800 de mii de lei. Banii, însă, nu au mai ajuns în Oradea.
Primăria a pregătit în ultimele luni documentaţia pentru 60 de blocuri, care a fost trimisă la Cluj. De acolo este aşteptat acum un răspuns. Până acum, în Oradea au fost izolate termic 34 de blocuri.